Antibiotica tasten darmflora aan

Antibiotica worden voorgeschreven door dierenartsen als een soort wondermiddelen, tegen alle infecties en ontstekingen. Wat er echter vaak niet bij verteld wordt is, dat ze niet alleen schadelijke bacteriën aantasten. Daardoor komt uw huisdier bijvoorbeeld bijna niet van een darminfectie af. De antibiotica die de infectie bestrijden, tasten ook de darmflora aan, waardoor uw huisdier kwetsbaarder is voor een nieuwe ontsteking. Zo horen wij regelmatig zeer schrijnende verhalen van met name honden eigenaren, die met de handen in het haar zitten vanwege een aanhoudende darminfectie.  Dit is meteen de reden van dit artikel. Wij hopen mensen hiermee te helpen.

Als uw huisdier een ontsteking heeft, zal de dierenarts antibiotica voorschrijven. Een dierenarts is een expert en die zal zeker weten, wat het beste voor uw dier is. Een antibioticum is dan dus ook ongetwijfeld de juiste keuze. Echter tasten antibiotica ook goede bacteriën in het lichaam van uw huisdier aan. Dit heeft met name effect op de werking van de darmen. De natuurlijke darmflora van uw huisdier zal minder effectief werken na en tijdens een antibiotica kuur.

Het gebeurd daardoor vaak, dat na het behandelen van een ontsteking uw huisdier allerlei klachten heeft gerelateerd aan de spijsvertering. Denk hierbij aan misselijkheid, verstoppingen of juist diarree. Uiteraard zijn daar allerhande medicijnen om dit te behandelen voorhanden. Echter kan de oplossing veel eenvoudiger zijn. Zodra u met een antibioticum begint, meteen probiotica aan het voer toevoegt van uw huisdier. Dan zullen deze klachten vrijwel niet voorkomen.

Probiotica zijn natuurlijke goede bacteriën, die de darmflora ondersteunen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is Yakult. De claims die zij doen, zijn niet wetenschappelijk bewezen. Echter kunnen mensen die vaak last hebben van darmklachten over het algemeen beamen, dat Yakult toch echt wel werkt.

Wij zijn zelf ervaringsdeskundige met het gebruik van Probiotica bij honden. Een eigen hond begon met een Baarmoeder ontsteking. Na een antibiotica kuur, ging het even beter. Vervolgens stak een blaasontsteking de kop op. Daarop volgde kuur nummer 2. Toen die afgerond was, leek het alsof de darmwerking van ons arme hondje compleet gestopt was. Ze zat compleet verstopt en als ze at, werd ze misselijk en ging ze kotsen. Haar ontzettend opgezwollen en hard.

Vervolgens op aanraden van een kennis met een medische achtergrond, zijn wij Puur Probiotica aan het voer gaan toevoegen. Het duurde letterlijk 2 dagen, voordat de dikke opgezwollen buik weg was en ze weer als vanouds kon eten. De klachten zijn compleet verdwenen. Ze is inmiddels weer volledig hersteld. Wij hopen, dat als uw hond soortgelijke aanhoudende infecties / ontstekingen heeft, probiotica ook voor u een oplossing kan bieden!

5 gedachten over “Antibiotica tasten darmflora aan”

 1. Hallo,

  Reactie op de ab kuren. Ook ons hondje heeft langdurige ab kuren gehad (6 weken) ivm een zeer hardnekkige blaasbacterie. Ik heb de probiotica met da besproken maar hij is huiverig omdat dit hondje in beide nieren grote nierstenen heeft en hij niet weet welk effect de probiotica heeft op deze stenen. Hondje heeft aangepast voer en gaat waarschijnlijk weer een ab kuur krijgen van 12 tot 16 weken om deze bacterie eens voor altijd uit te roeien. Da heeft helaas in dit geval geen andere keuze. Graag uw mening. Mvg

  1. Nu ben ik zelf geen dierenarts, maar het verhaal bevreemd mij. Probiotica heeft toch geen enkele invloed op de nieren? Ik heb althans nog nooit gehoord over effect op nieren van probiotica. Mij lijkt het dus zeker goed om probiotica te geven. Als uw dierenarts van mening is, dat dit geen goed idee is, ben ik heel benieuwd waarom. Allicht kunt u dat vragen en hier ook delen?

 2. Mijn ervaring met Probiotica (in combinatie met Omega 3 visolie capsules) is heel positief. Mijn hond heeft nogal wat antibiotica moeten slikken en daardoor is zijn weerstand volledig om zeep geholpen. Ik ben tussentijds begonnen met Probiotica en geef dat nu nog. Zijn ontlasting is nu heel goed en hij begint zichzelf beter te voelen. Daar gaat het natuurlijk om! Wanneer hij helemaal ‘in shape’ is, ga ik hem op een onderhoudsdosering zetten, want ik merk dat hij er wel bij vaart. N.B.: Ikzelf gebruik ook Probiotica wanneer mijn darmen van slag zijn en merk altijd binnen een paar dagen dat het goed aanslaat.

 3. Aandachtig dit stukje gelezen. Ik vind het altijd discutabel als mensen op de stoel van de arts gaan zitten. Ik neem aan dat een dierenarts echt wel weet wat hij/zij doet als ze een bepaald middel voorschrijven (antibiotica) en wel weten wat probotica doet en welke bijwerkingen dat heeft. En al zeker als dit effect zou hebben op nieren. Maar soms is het beter het een te geven en het ander te laten. Andersom natuurlijk ook
  Maar teveel antibiotica is natuurlijk nooit goed. Kijk naar de pluimveehouderij…

  1. Op de stoel van de dierenarts gaan zitten is inderdaad een slecht idee. Daarom geef ik in het artikel ook aan, dat de arts zeker wel zal weten wat hij voorschrijft. Echter is probiotica een homeopathisch middel. Dierenartsen schrijven zelden tot nooit homeopathische middelen voor. In de meeste gevallen zijn ze ook zeker niet bekend met de eventuele werkingen en bijwerkingen van homeopathische middelen. U kunt het aan uw eigen dierenarts vragen. U zult zien, dat zij zich daar over het algemeen afzijdig in houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *