Bestrijding van muizen en ratten plagen

Dit jaar is de bestrijding van muizen en ratten plagen een hot item. De hoeveelheid muizen en ratten, die ons land plagen, is op dit moment ongeëvenaard. We krijgen hier dan ook veel vragen over. Om deze reden geef ik u graag mijn visie op, hoe u dit het beste kunt aanpakken.

U kunt een muizen of rattenplaag bestrijden op een aantal manieren. De meest gebruikelijke manieren zijn o.a. apparaten die een supersonisch geluid voortbrengen, muizen-/rattengif en vallen. Ik licht u graag de voor- en nadelen van de oplossingen toe.

Supersonische bestrijding

Er zijn vele apparaten op de markt, die met een supersonisch geluid o.a. ratten en muizen buiten de deur houden. Dit is een geluid, wat voor het menselijk gehoor slecht hoorbaar is. De fabrikanten zelf claimen, dat het niet hoorbaar is. Echter horen veel mensen het geluid wel degelijk. Dat is dan meteen ook 1 van de grootste nadelen.

Daarbij kan het geluid ook als zeer storend ervaren worden door uw huisdieren. Zij horen het immers ook.

Dit soort apparaten zijn niet heel effectief. Als er weinig te halen is, kan dit als preventief middel zeker werken. Een muis of rat voelt zich door het geluid onprettig en zal niet snel bij u nestelen. Als er echter voedsel makkelijk voor handen is, of u al muizen of ratten in huis heeft, zal dit echter vrijwel zeker niet werken.

Dit type bestrijding heeft ook de naam, gezondheidsklachten bij mensen te veroorzaken. Denk hierbij aan klachten als o.a. chronische hoofdpijn. Echter is dit enkel van toepassing voor apparaten met een volume van meer dan 105DB. De apparaten die wij aanbieden op onze webshop zitten daar onder. Zie ook:

Weitech elektronische ongedierte bestrijdingsmiddelen

Het grootste voordeel van dit type bestrijding is, er sterven geen dieren.

Ratten- / muizengif en muizenlijm

Dit is een zeer effectieve, maar uiterst onvriendelijke oplossing. De ratten en muizen sterven vrijwel zeker. U bent, als u  het juist gebruikt, vrijwel zeker van de plaag verlost. Het is ook een garantie tot pijn. Ratten en muizen, die sterven aan muizenlijm of muizengif, sterven een uitzonderlijk pijnlijke dood.

Een ander groot nadeel hiervan is, dat vergiftigde dieren vaak zich ergens gaan verstoppen voor ze sterven. Dit betekend in de praktijk, dat u letterlijk lijken in de kast heeft. Als u echter echt een ernstige plaag heeft, is dit vrijwel de enige effectieve oplossing.

Ratten-/muizengif

Muizenlijm

Muizenvallen

Dit is misschien wel de nummer 1 oplossing. Deze methode is effectief en diervriendelijk. Echter valt of staat dit met het zoeken van een effectief lokmiddel. Het klinkt allicht vreemd, maar erg goede lokmiddelen zijn of kattenbrokjes of hondenbrokjes. Daar zijn ratten en muizen echt dol op.

Vallen zijn in 2 soorten te onderscheiden. U kunt muizen / ratten levend vangen, of dood. Beiden zijn diervriendelijk. Een val waar een muis of rat aan dood gaat, zal in ieder geval een zeer snelle en daarmee vrijwel pijnloze dood veroorzaken. Het enige nadeel hiervan is, dat het opruimen van de lijkjes een erg vieze kwestie is. Als u de muizen of ratten levend vangt, zet ze dan uit op een plek, dat ze niet terug komen en ook anderen niet tot last zijn. Bij voorkeur in een natuurgebied uitzetten. Ook vooral niet bij weilanden. Muizen en ratten kunnen erg veel schade aanrichten aan gewassen van boeren.

Muizenvallen

Conclusie

Het te gebruiken bestrijdingsmiddel hangt vooral af, van de mate van het probleem. Bij ernstige plagen, is gif gebruiken of een professioneel bestrijdingsbedrijf bellen de enige oplossing. Ter preventie, werkt eigenlijk alles. Bij een enkele muis / rat, zijn vallen de beste optie.

Een gedachte over “Bestrijding van muizen en ratten plagen”

  1. Zo’n supersonische bestrijding werkt bij ons niet. Die van ons is zeker hoorbaar! Ik heb via onlinedierenspeciaalzaak 2 vrij eenvoudige dubbele muisvriendelijke muizenvallen gekocht (houten plankje met draadgaas) en die werken super! Kaas erin: muis erin. Stukje appelkoek: muis erin. Stukje chocoladekoekje: 2 muizen in 2 vallen op dezelfde avond!
    Ik heb voorheen zo’n bakje gehad, waar de muis over een loopplankje naar binnen moest lopen en dan valt het klepje dicht, maar dat werkt wel bij spitsmuisjes buiten, maar huismuizen trappen er niet in. De rechthoekige vallen werken daarentegen supergoed. De eerste keer dat ik een val had gezet ’s avonds rond negen uur, had binnen een kwartier een muis te pakken!
    Het is alleen moeilijk een goede plek te vinden waar je deze muisjes weer los laat, ongeveer 15 km verderop. In het bos zouden ze niet overleven, je kunt ze niet bij huizen uitzetten natuurlijk, boerderijen hebben katten, industriegebouwen hebben onvriendelijke vallen, enz. Dat vind ik wel een nadeel van levend muizen vangen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *