Cholesterol op oog , Corneadystrofie

Dit artikel gaat over een relatief onschuldige oogaandoening. Het lijkt er op, dat dit veel voorkomt. Deze aandoening zie ik bij veel honden voorbij komen en baasjes weten vaak niet, dat hun hond het heeft. De aandoening komt ook bij katten voor en kan zelfs bij mensen voorkomen. In dit artikel laten we u zien hoe u dit kunt herkennen, wat de gevolgen zijn en wat u er zelf aan kunt doen.

De aandoening heet Corneadystrofie. In het kort is het, dat cholesterol kristallen in het oog ophopen. Om u te laten zien wat dit inhoudt, laat ik u graag de volgende foto’s zien:

Corneadystrofie Cavalier

Corneadystrofie Sheltie

Corneadystrofie kat

Als uw huisdier deze aandoening heeft, zal hij daar zelden last van hebben. Het veroorzaakt bijna geen klachten. Het is pas kwalijk als de vlekken dusdanig groeien, dat ze het zicht belemmeren. Dit gebeurd echter zelden.

Deze aandoening is vrijwel zeker gedeeltelijk erfelijk bepaald. Naast erfelijkheid is ook voeding een factor. Voeding met een hoog vetgehalte verergert de symptomen. Voeding met een erg laag vetgehalte, kan zorgen voor het voorkomen van deze aandoening en zelfs genezen.

Onze eigen honden kregen altijd voeding met een vetgehalte van ongeveer 18%. 2 van de 3 honden had zichtbaar Corneadystrofie. Sinds ongeveer 2 maanden zijn wij overgestapt op Yourdog. Dit merk heeft een vetpercentage van 13%. Dat is voor onze honden blijkbaar laag genoeg. Inmiddels zijn bij 1 hond de plekken op het oog compleet verdwenen. Bij de ander hond zijn de plekken aanzienlijk kleiner geworden en lijken dus ook op termijn te verdwijnen.

Tot slot wil  ik u adviseren om natuurlijk niet zelf op de stoel van de dierenarts te gaan zitten. Mocht u dit soort plekken in het oog van uw dier constateren, neem dan contact op met uw dierenarts. Er bestaat immers ook de kans, dat het iets heel anders is dan Corneadystrofie. Uw dierenarts zal goed in staat zijn een juiste diagnose te stellen of u door te verwijzen naar een specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *