Wat is het beste konijnenvoer

Voor konijnen zijn er vandaag de dag tientallen merken voer op de markt. Het is daarom met name voor nieuwe eigenaren van konijnen erg moeilijk om te bepalen wat het juiste voer is. Veel voersoorten zijn helaas niet zo heel goed. Bij honden en katten is tegenwoordig de kwaliteit van het voer iets waar vrijwel elk baasje op let. Helaas is bij konijnenvoer deze aandacht er een stuk minder en wordt veelal vooral met de portemonnee gekozen.

Hooi is de basis

Voor konijnen is hooi de absolute basis. Voor een konijn is niets zo belangrijk, als voldoende vezels binnen krijgen. In de natuur zijn konijnen bijna de hele dag aan het knagen op gras. Omdat vers gras erg lastig is om aan uw konijn te geven, is hooi een absolute uitkomst. Vers gras is moeilijk te bewaren, zeer kort houdbaar en daarom geen reële optie om als konijnenvoer te gebruiken. Om dan toch een zo natuurgetrouw mogelijk voer te bieden, is hooi de oplossing.

Konijn met hooi
Konijn met hooi

Volgens onderzoek heeft een konijn als voedsel 85% tot zelfs 90% hooi nodig. Om zeker te weten dat uw konijn alle stoffen die hij nodig heeft uit het hooi kan halen, is het belangrijk te kiezen voor een goede kwaliteit hooi. Wij adviseren Timothy hooi van Beaphar. Dat is hooi van een erg hoge kwaliteit en valt bij konijnen vrijwel altijd in de smaak. Als u een erg kieskeurig konijn heeft, is de kruidenhooi van Barn-I een heel goed alternatief.

Pellet konijnenvoer of mix konijnenvoer

Voor de overige 10% tot 15% is het nog belangrijker te letten op de kwaliteit. Het hooi zorgt vooral voor de benodigde vezels. Dat is het belangrijkste onderdeel van en goed dieet voor konijnen. Voor de overige voedingsmiddelen is een goed voer van belang.

Mix konijnenvoer is een mix van gedroogde granen en dergelijke. Pellets zijn een soort brokjes waar alle benodigde voedingsstoffen in verwerkt zijn. Het zijn veelal langwerpige brokjes, met een goed gebalanceerde verhouding van verschillende voedingsmiddelen.

Wij raden mix konijnenvoer met klem af. De reden is omdat konijnen bij mix konijnenvoer over het algemeen enkel de stukjes er uit pikken die zij lekker vinden. Daardoor mist uw konijn belangrijke voedingsmiddelen. Met pellet konijnenvoer krijgt uw konijn alles binnen wat hij nodig heeft.

Wij bevelen het pellet voer van Burgess aan. Met name Burgess Excel konijnenvoer is een uitstekend voer. Dit konijnenvoer doet in kwaliteit niet onder voor het veel bekendere Supreme Science voer. Burgess is desondanks een stuk voordeliger. Het is daarom ook in Engeland, waar het vandaan komt, landelijk het meest verkochte konijnenvoer.

Burgess is een familiebedrijf wat al sinds de 17e eeuw bestaat. Van oorsprong was het een graanverwerkingsbedrijf. In de jaren 60 van de vorige eeuw zijn ze begonnen met diervoeders. Bij dit bedrijf staat de liefde voor dieren centraal. De liefde voor dieren zit zelfs zo diep, dat op het hoofdkantoor van Burgess iedereen altijd een huisdier mee naar het werk heeft.

Het konijnenvoer van Burgess is samengesteld met het welzijn van uw konijn voorop. Burgess heeft een eigen dierenarts die gespecialiseerd is in voedingsleer in dienst om de best mogelijke kwaliteit te kunnen krijgen.

Alles over Activet Borstels

Als u een borstel zoekt voor uw hond of kat, is een Activet Borstel precies wat u nodig heeft. Er zijn enkele tientallen verschillende Activet Borstels. Voor elk vachttype is een afzonderlijke borstel. De borstels verschillen in hardheid, lengte van de pinnen en meer. Omdat het lastig kan zijn de juiste keuze te maken, gaan we in dit artikel alles over Activet vertellen wat u moet weten. Naast meer uitleg over de verschillende type borstels, zullen we ook een stukje over de history vertellen.

Activet Borstels zijn van een unieke kwaliteit. Deze borstels kennen geen gelijke en zijn daarom al jaren een begrip onder professionele trimmers. Uit eigen ervaring kunnen wij u vertellen dat dit niet zonder reden is. De borstels zijn absoluut uniek en werken verbazingwekkend goed. Zelfs flinke grote klitten verdwijnen met weinig moeite als sneeuw voor de zon dankzij een Activet Borstel.

Activet Borstels of Les Pooch borstels?

Er is een hoop onduidelijkheid over ‘Activet’ en ‘Les Pooch’. Dit zijn 2 afzonderlijke merken. Echter ziet u op internet toch heel veel ‘Activet Les Pooch’ en soortgelijke benamingen. De reden hiervoor is de history van Activet Borstels. Activet produceerde in het verleden borstels voor Les Pooch. In het begin was dit onder de merknaam Activet. Omstreeks 2007 waren ze bekend als ‘Activet / Les Pooch’. Daarna zijn ze jaren bekend geweest als ‘Les Pooch’. Vrij kort geleden hebben Activet en Les Pooch de banden verbroken. Activet produceert daarom nu weer onder de eigen naam. Om de verwarring compleet te maken heeft Les Pooch een nieuwe fabrikant gevonden om de oude vertrouwde borstels na te laten maken. Deze worden verkocht onder de oude vertrouwde naam ‘Les Pooch borstels’. Dit zijn echter zeker niet dezelfde borstels die in het verleden door Activet geproduceerd werden.

Wij zijn zelf voorstander van een reeds bewezen concept. De nieuwe Les Pooch borstels hebben wij geen ervaring mee. De vertrouwde Activet Borstels bevelen wij daarom aan. Die hebben zich door de jaren heen immers reeds bewezen en zijn daarom ook razend populair bij professionele hondentrimmers.

De verschillende kleuren Activet Borstels

Activet Borstel dubbel groen (universeel borstel)
Activet Borstel dubbel groen (universeel borstel)

Activet Borstels zijn in vele kleuren te krijgen. Alle kleuren hebben hun eigen unieke eigenschappen. De kleuren zijn als volgt:

  • Goud
  • Zilver
  • Groen
  • Paars
  • Rood

Activet Borstel goud

De gouden Activet Borstel is bedoelt voor erg zachte vacht types. Met name zijdevacht is deze borstel erg geschikt voor. Denk aan bijvoorbeeld Cavalier King Charles Spaniëls en Yorkshire Terriërs. De borstel is vooral bedoelt om losse haren en verfilte vacht te verwijderen. Bij erg zachte vacht types, kunt u deze borstel ook gebruiken om klitten er uit te borstelen.

Activet Borstel zilver

De zilveren Activet Borstel is net als de gouden bedoelt voor het verwijderen van losse haren en licht verfilte vacht. De zilveren borstel is een stukje harder dan de gouden. Daarom is de zilveren borstel bedoelt voor een stugge vacht. Deze borstel is met name geschikt voor het ontwollen van bijvoorbeeld langharige herders honden zoals bijvoorbeeld een Schotse Herdershond.

Activet Borstel groen

De groene Activet Borstel groen is een zachte borstel bedoelt voor het onderhouden van de vacht. Met deze borstel kunt u bij zachtere vachttypes uitstekend klitten en verfilte vacht er uit borstelen. De groene borstel is ook erg geschikt voor langharige katten. Losse haren komen ook meteen mee zonder de goede haren te beschadigen. Deze borstel is erg geschikt voor de meeste honden en katten. Dit is daarom ook wel de ‘universeel borstel’. Een stugge vacht is deze borstel minder geschikt voor. Daar is paars beter voor.

Activet Borstel paars

De paarse Activet Borstel is een iets hardere borstel. Net als de groene borstel is deze borstel bedoelt voor algeheel onderhoudt en geschikt voor erg veel verschillende vacht types. Paars is een hardere universeel borstel. Deze borstel is daardoor geschikt voor vachten waar u met een groene niet goed doorheen zou komen. Denk hierbij aan erg dikke vachten, maar ook kroesharen zoals bij poedels en dergelijke.

Activet Borstel rood (Mat Zapper)

De rode borstel is de ‘Mat Zapper’. Deze benaming heeft de borstel, omdat dit de ultieme borstel is om klitten te verwijderen. Als uw hond een erg moeilijke vacht heeft, die snel klit is een rode Activet Borstel onmisbaar. Dit is met name erg geschikt voor kroeshaar vachten en dikke vachten die snel klitten. Deze borstel is vrij hard en stug en daardoor minder geschikt voor kwetsbare en zachte vachten.

Activet enkel of dubbele borstel

Naast verschillende kleuren zijn er ook 2 verschillende maten te krijgen. Het enige verschil met de maten is echt het formaat. Om te beoordelen of u een dubbele of een enkele borstel nodig heeft, kunt u het beste uitgaan van het volgende. Onder de 25KG is een enkele toereikend. Voor honden boven de 25KG is een dubbele aan te bevelen.

2 kleuren Activet Borstels

Sinds de borstels onder de eigen merknaam van Activet verkocht worden heeft Activet ook iets nieuws geïntroduceerd. Er zijn tegenwoordig ook borstels met 2 kleuren te krijgen. Deze 2 kleuren borstels hebben een heel groot voordeel. Het zijn letterlijk 2 in 1 borstels. Als u bijvoorbeeld een langharige herder heeft, kunt u deze perfect onderhouden met een zilver + rood borstel. Met de zilveren kant kunt u uw hond ontwollen en met de rode kant kunt u klitten er gemakkelijk uit krijgen. Zo zijn er nog tal van voorbeelden waarin 2 kleuren borstels heel fijn zijn.

Moeite met kiezen?

Heeft u na bovenstaande uitleg toch moeite om te bepalen welke borstel u het beste kunt kiezen voor uw hond? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Hond of kat vervoeren in handbagage met vliegtuig

Een veelgestelde vraag is, wat voor reiskennel of tas kan ik het beste kiezen om mijn hond of kat mee te nemen in het vliegtuig. Als het gaat om een kleine hond of kat, is het eventueel mogelijk deze mee te nemen als ‘handbagage’. Dat is voor uw hond of kat fijn, maar ook voor u.

Om een kleine hond of kat mee te nemen als handbagage met het vliegtuig, bevelen wij een hondentas aan. Een reiskennel is vaak lastig te vinden in de juiste maat. Een bijkomend nadeel van een reiskennel is, dat ze van hard plastic zijn. Een hondentas is van zacht materiaal en kan daardoor altijd aan de zijkant of bovenkant een stukje ingeduwd worden. Men is bij het meten van een hondentas over het algemeen soepel met de maximum toegestane maat. Als een hondentas net 2cm te groot is, zullen ze u hier over het algemeen gewoon mee laten doorlopen. Immers kunt u dan zachtjes de bovenkant een klein stukje induwen en ze vragen het nogmaals te meten. Bij een reiskennel is dat niet het geval.

HondentasDe toegestane maten en gewichten voor handbagage verschillen per luchtvaartmaatschappij. Onderstaande vindt u een overzicht. Dit overzicht is ten tijden van het schrijven van dit blog bericht actueel. Echter adviseren wij u altijd voor de zekerheid dit na te kijken bij de luchtvaartmaatschappij in kwestie. Het zou immers kunnen, dat deze maten intussen gewijzigd zijn. Voor handbagage gelden op dit moment de volgende maximum maten:

Maatschappij klasse Lengte Breedte Hoogte Gewicht
Aeroflot Economy class 55cm 40cm 20cm 10kg
Aeroflot Business class 55cm 40cm 20cm 15kg
Air Europa Economy class 55cm 35cm 25cm 10kg
Air Europa Business class 55cm 35cm 25cm 14kg
Air France Economy class 55cm 35cm 25cm 12kg
Air France Business class 55cm 35cm 25cm 18kg
American Airlines Alle klasse 56cm 36cm 23cm Ongelimiteerd
British Airways Alle klasse 56cm 45cm 25cm 23kg
Corendon Alle klasse 55cm 35cm 25cm 7kg
Delta Alle klasse 56cm 35cm 23cm 7kg
EasyJet EasyJet 50cm 40cm 20cm Ongelimiteerd
EasyJet EasyJet Plus 56cm 45cm 25cm Ongelimiteerd
Emirates Economy class 55cm 38cm 20cm 7kg
Emirates Business class 55cm 38cm 20cm 7kg
Finn air Economy class 56cm 45cm 25cm 8kg
Finn air Business class 56cm 45cm 25cm 10kg
Garuda Indonesia Alle klasse 56cm 45cm 25cm 7kg
Germanwings Alle klasse 55cm 40cm 23cm 8kg
KLM Economy class 55cm 35cm 25cm 12kg
KLM Business class 55cm 35cm 25cm 18kg
Lufthansa Economy class 55cm 40cm 23cm 8kg
Lufthansa Business class 55cm 40cm 23cm 16kg
Qantas Airways Economy class 56cm 36cm 23cm 7kg
Qantas Airways Business class 56cm 36cm 23cm 14kg
Ryanair Alle klasse 55cm 40cm 20cm 10kg
Transavia Alle klasse 55cm 40cm 25cm 10kg
Turkish Airlines Economy class 55cm 40cm 23cm 8kg
Turkish Airlines Business class 55cm 40cm 23cm 16kg
Virgin Atlantic Economy class 56cm 36cm 23cm 10kg
Virgin Atlantic Upper class 56cm 36cm 23cm 16kg

Het is bij vrijwel elke luchtvaartmaatschappij wel verplicht dat de hondentas volledig afsluitbaar is. De meeste ‘modieuze’ hondentassen vallen daarom helaas af. Let er bij de aanschaf van een hondentas dus goed op, dat deze wel volledig afsluitbaar is. Roosters voor zicht en lucht mogen uiteraard wel.

uzelf beschermen tegen teken tijdens een boswandeling met uw hond

Het beschermen van uw hond tegen vlooien en teken als u een boswandeling met uw hond maakt is al een hoop over gezegd. Wij hebben hier eerder ook nog een blog artikel over geschreven. Dit artikel gaat over een daar aan gerelateerde vraag. Hoe kunt u uzelf beschermen tegen vlooien en teken tijdens een boswandeling met uw hond?

Ixodes Hexagonus (oftewel teek)
Ixodes Hexagonus (oftewel teek)

Teken zijn kleine spinachtigen, die zich laten vallen vanuit o.a. struiken als een mens of dier langskomt. Omdat ze zo klein en licht zijn, voelt u er vrijwel niets van als 1 op u landt. Vervolgens loopt de teek meestal een stukje op uw lichaam om zich op een relatief beschut plekje ‘in te graven’. Op dat moment voelt u het zeker wel. Dat is vaak vrij pijnlijk. Als de teek zich eenmaal heeft ingegraven, kunt u het beste met een eenvoudige tekentang deze er uit trekken. Het is erg belangrijk dat u een teek altijd binnen 8 uur verwijdert. Dit voorkomt de kans op de ziekte van lyme aanzienlijk. Controleer daarom altijd uw hond en uzelf op teken na een boswandeling.

Het is ook mogelijk uzelf preventief te beschermen tegen teken. Dit is redelijk vergelijkbaar met hoe het bij de hond gaat. Wij zijn voorstander van de werkzame stof ‘Permethrin’. Wat veel mensen niet weten is, dat u dit zelf ook kunt gebruiken. Van diverse merken zijn er sprays met permethrin op de markt. Om u tegen teken te beschermen, kunt u uw kleding hiermee behandelen. Spuit met name de broekspijpen van uw kleding in met dit middel. Als een teek in aanraking komt met uw kleding, zal deze sterven.

Enkele voorzorgsmaatregelen dient u in acht te nemen als u dit doet. Laat het kledingstuk eerst goed opdrogen voor u het weer aantrekt. De plek waar u uw kleding behandelt dient goed geventileerd en uit de buurt van water te zijn. Permethrin is erg schadelijk voor het aquatisch milieu. Als het dus in uw vijver komt, sterven uw vissen waarschijnlijk. Als u geen vijver heeft, is het aan te bevelen de kleding in de tuin te behandelen. Katten zijn overgevoelig voor permethrin. Als u zelf katten heeft, begin hier dan gewoon helemaal niet aan. Als uw buren katten hebben, behandel de kleding dan vooral niet in de tuin. Als uw met permethrin geïmpregneerde kleding draagt, blijf dan zoveel mogelijk uit de buurt van katten.

Om uzelf tegen teken te beschermen is het van belang uzelf ongeacht het weer goed te bedekken als u het bos in gaat. Als u echt geen teken wilt, draag dan altijd minstens een lange broek als u het bos in gaat.

Meest populaire hondenpuzzels

Ongeveer een jaar geleden hebben wij een top 10  meest populaire hondenpuzzels gepubliceerd. Tegenwoordig zijn hondenpuzzels haast niet meer weg te denken. De laatste jaren zijn hondenpuzzels immens gestegen in populariteit. Het voorgaande artikel is dusdanig populair, dat het tijd is om nu een jaar later een nieuwe actuelere top 10 te plaatsen. De onderstaande top 10 is samengesteld op basis van de meest verkochte hondenpuzzels bij ons tot op heden. U treft hier daarom voornamelijk de klassiekers. Nieuwe producten komen natuurlijk nog niet in de lijst voor, omdat die de aantallen van producten die we al jaren aanbieden nog niet halen.

Als u nog geen hondenpuzzel heeft, raden wij u aan hier snel verandering in te brengen. Heel veel probleem gedrag bij honden ontstaat door verveling. Een hondenpuzzel is een makkelijke manier om uw hond mentaal uit te dagen en vermaak te bieden. Dit kan ontzettend bijdragen aan het voorkomen of verhelpen van probleem gedrag bij uw hond. Een nuttige tip is om uw hond niet in een voerbak zijn eten te geven, maar in een hondenpuzzel.

De top 10 wordt nog altijd bij ons volledig gedomineerd door Iquties en Nina Ottosson. De redenen zijn voor de hand liggend. De Iquties hondenpuzzels zijn bijzonder gunstig in prijs. Nina Ottosson is daarentegen wat hoger in prijs, maar absoluut de beste kwaliteit. Nina Ottosson hondenpuzzels zijn uniek in hun soort.

Een ander merk, wat de top 10 (nog) niet gehaald heeft is Buster. De Buster producten zijn bij ons nog te nieuw om aantallen te halen om in deze top 10 te komen. De laatste tijd zijn de hondenpuzzels van Buster echter wel sterk gegroeid in populariteit.

1. Iquties Bone Slots Hondenpuzzel

Iquties Bone Slots hondenpuzzelWakker het jachtinstinct van jouw hond aan met het Bone Slots Hondenspel. Het speelgoed in de vorm van een bot heeft 10 verstop plaatsen voor snoepjes en/of trainers. De 6 schuivende onderdelen dagen je hond uit de treats te vinden.
Dit uitdagende training spel is gemaakt van samengeperst hout.

Afmetingen: 20×30 cm
Kleur: Groen / paars

2. Iquties slot n lever hondenpuzzel

Iquties Slot n lever hondenpuzzelWakker het jachtinstinct van jouw hond aan met het Slot ’n Lever Hondenspel. Het ronde speelgoed van Iquties heeft interessante verstop plaatsen voor snoepjes en/of trainers. De 2 tandwieltjes openen de flappen en de ronde schijfjes kunnen verschoven worden.
Dit uitdagende training spel is gemaakt van samengeperst hout.

Afmetingen: 23,5×23,5×3 cm.
Kleur: bruin / groen / paars
Materiaal: hout (samengeperst)

3. Nina Ottosson Dog Worker Hondenpuzzel

Dat is werken! Voor de beginner tot vergevorderde puzzelaar.

Nina Ottosson Dog Worker

De Dog Worker is een innovatief spel van Nina Ottosson, waarbij de hond aan het werk wordt gezet.

Beginner (1): Plaats snacks in de uitsparingen onder de draaischijf en onder de kokers zonder randje. Laat de hond de snacks vinden door de kokers op te pakken en de schijf te draaien.

Gevorderde(2): Schroef de draaischijf eraf en stop snacks in alle kokers (dus ook die met een randje). Vervolgens kan uw hond de snacks vinden door de kokers zonder randje op te pakken en de blokken met randje eerst te schuiven naar het sleutelgat alvorens hij het kan oppakken.

Vergevorderde(3): Schroef de draaischijf er terug op en stop snacks in alle kokers en uitsparingen (ook die onder de draaischijf). Nu moet de hond de draaischijf zo bewegen dat deze in de juiste positie komt om de uitsparingen onder de draaischijf te vinden zodat hij de snacks eruit kan pakken. Nu kan hij ook de koker hierheen schuiven, zodat hij deze op kan pakken en de snack kan vinden die hieronder verstopt zit.

4. Iquties treat wheel hondenpuzzel

Iquties Treat Wheel HondenpuzzelWakker het jachtinstinct van jouw hond aan met het Treat Wheel Hondenspel! Het speelgoed in de vorm van een wiel heeft 6 verstop plaatsen voor snoepjes en/of trainers. De 3 schuivende onderdelen dagen je hond uit de treats te vinden.
Dit uitdagende training spel is gemaakt van samengeperst hout.

Afmeting: 23 cm
Kleur: Groen / paars / bruin

5. Nina ottosson dog tornado kunststof

Nina Ottosson Dog Tornado KunststofDog Tornado heeft vier lagen met drie draaiende schijven waar de lekkernijen tussen kunnen worden verstopt. Uw hond moet de schijven draaien om de verborgen verrassing te vinden. In de schijven zitten uitsparingen waarin de snoepjes verborgen kunnen worden. Laat uw hond zien waar het lekkers wordt verstopt en wat hij moet doen om bij het lekkers te komen.
Om het de hond nog moeilijker te maken, kunt u kunststof botjes in de uitsparingen plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de schijf niet verder kan draaien en het botje eerst verwijderd moet worden voor uw hond bij de lekkernij kan.

De Dog Tornado is een activiteitsspel van Nina Ottosson om samen met de hond een leuke tijd te hebben. De hond wordt gestimuleerd en geactiveerd door deze nieuwe uitdaging.

De hond kijkt, luistert, ruikt en leert en samen hebt u de grootste lol!

Tips om te gebruiken bij het spel.
· Laat uw hond zien waar het lekkers verstopt wordt.
· Moedig uw hond aan en help een beetje.
· Als uw hond erin slaagt een oefening goed te volbrengen beloon hem dan enthousiast.
· Laat uw hond niet alleen spelen. Als u uitgespeeld bent, berg het spel dan op.

6. Nina ottosson dog miracle

Nina Ottosson Dog MiracleDe Dog Miracle Puzzle is een uitdagend intelligentiespel voor u en uw hond. Het kan eindeloos worden gevarieerd door de manier waarop de snacks verstopt worden in de puzzelblokken. U beslist hoe moeilijk de puzzel wordt en het is een mirakel hoe de hond de snacks telkens weer weet te vinden.

Verstop de snacks in alle openingen van zowel de onder- als bovenzijde van de puzzelblokken. U kunt de puzzelblokken naast elkaar leggen maar ook op elkaar stapelen. Op miraculeuze wijze kan uw hond de snacks vinden door de blokken van elkaar te halen, te schuiven, te duwen en de blokken op te pakken met zijn neus en met zijn poten.

Bij de Dog Miracle Puzzle kan de moeilijkheidsgraad eindeloos worden gevarieerd van beginner tot gevorderde door de bokken in verschillende richtingen te leggen of te stapelen met de openingen naar boven of naar beneden.

7. Nina ottosson dog mixmax kunststof rood/geel

Nina Ottosson Dog Mixmax c Kunststof rood/geelEen uniek spel van Nina Ottosson. Dit unieke en geavanceerde spel is eenvoudig om te toveren tot een ware superpuzzel met ongekend veel mogelijkheden, simpelweg door verschillende MixMax spellen aan elkaar te koppelen. De afzonderlijke spellen zijn verkrijgbaar in verschillende moeilijkheidsniveaus. Door ze te koppelen kunt u zelf in moeilijkheidsgraad variëren.

8. Iquties snack attack bal

Iquties Snack Attack BallWakker het jachtinstinct van jouw hond aan met de Snack Attack bal. De Iquties Snack Attack Bal is een speelbal waar een (of meerdere) snoepjes in verstopt kunnen worden. Door het rollen komen de snoepjes eruit. Laat jouw hond al spelenderwijs zijn eten zoeken en verkrijgen. De Iquties Snack Attack Bal is een perfecte en bovenal zeer leuke manier om het harde werken te belonen!

Gemaakt van zeer duurzaam materiaal en gemakkelijk schoon te maken.

Formaat: 10.5 cm
Kleur: Groen / paars

9. Nina ottosson dog treat maze

Nina Ottosson Dog Treat MazeDe Dog treat Maze activeert uw hond en laat hem met veel plezier voor zijn snoepjes werken. Het spel is geschikt voor zowel binnen- als buitenshuis en is gemakkelijk te reinigen. U stopt de snoepjes in het gat in het midden van zowel de boven- als onderzijde. Uw hond moet nu gaan werken om de Dog treat Maze in beweging te krijgen zodat deze gaat wiebelen, schommelen en ronddraaien. Hierdoor passeren de snoepjes binnenin een doolhof van gangen en vallen er vervolgens door de openingen aan de boven- en onderkant uit: de beloning voor het harde werken!

Door de onvoorspelbare bewegingen blijft het spel uitdagend voor u en uw hond.

Tips:
Om het moeilijker te maken kunt u papier stoppen in een of meerdere gaten zodat de snoepjes nog maar door één gat naar buiten kunnen vallen.

Laat uw hond werken voor zijn eten en stop de maaltijden in de Dog treat Maze. Het is perfect voor zowel de snelle als de langzame eter!

Onthoud dat uw hond niet mag bijten of kauwen op het spel maar leer uw hond om het spel op de juiste wijze te gebruiken. Laat uw hond nooit alleen met het spel!

10. Nina ottosson dog fighter

Nina Ottosson Dog Fighter HoutDe hond moet zoeken naar de lekkernij door de blokjes in verschillende richtingen te duwen. Als echtra uitdaging kan het kokertje alleen aan het einde van het “sleutelgat” uitgenomen worden. Het is ook mogelijk om een kokertje v/d Dogsmart (bijgeleverd) aan het einde van het “sleutelgat” te plaatsen. Uw hond moet dan nog een extra handeling verrichten om bij de lekkernij te komen.

Ook voor de Dog Fighter geldt dat het idee is om samen met je hond een leuke tijd te hebben. Je hond moet leren om het lekkers, de beloning, te vinden door de kokertjes na de andere schijf in verschillende richtingen te verschuiven. Alleen aan het einde kan het kokertje opgenomen worden. Laat je hond aan het spel wennen, doe het spel voor zodat hij het later na kan doen.

Je hond kijkt ,luistert, ruikt en leert.

Tips om te gebruiken bij het spel.
· Laat uw hond zien waar het lekkers verstopt wordt.
· Moedig uw hond aan en help een beetje.
· Als uw hond erin slaagt een oefening goed te volbrengen beloon hem dan enthousiast.
· Laat uw hond niet alleen spelen. Als u uitgespeeld bent, berg het spel dan op.

Verschillende soorten bodembedekking voor knaagdieren

Met het warme weer wordt het weer tijd dat konijnen, cavia’s, e.d. weer over gaan naar hun buiten verblijf. Met het warme weer groeit ook het belang van tijdig de bodembedekking vervangen. Met warm weer gaat het immers een stuk sneller stinken en ongedierte aantrekken. Wij krijgen veel vragen over welke bodembedekking het beste is. Daarom leggen we in dit artikel graag uit wat de voor- en nadelen zijn van verschillende soorten bodembedekking. In dit artikel benoemen we de meest gebruikte bodembedekkers.

Zaagsel / houtvezel / Houtsnippers

Houtvezel
Houtvezel

Traditioneel met name gebruikt voor binnen hokken. Dit type bodembedekking is echter af te raden. Het absorptievermogen is niet erg hoog waardoor het snel gaat stinken en ongedierte aantrekt. Daarbij kan het ook scherp zijn voor de ogen en mond van uw konijn of knaagdier. Dat maakt dit ondanks de populariteit een minder geschikte bodembedekking naar onze mening.

Mocht u toch kiezen voor zaagsel / houtvezel. Dan adviseren wij u om hennepvezel in overweging te nemen. Dat is in vrijwel alle opzichten vergelijkbaar met zaagsel / houtvezel. Echter is hennepvezel ‘zachter’, waardoor het schade aan ogen en mond voorkomt en heeft het een beter absorptievermogen dan regulier zaagsel.

Stro bodembedekking

Stro
Stro

Stro is een bodembedekker die met name gebruikt wordt voor buiten verblijven. Het is een goedkope, eenvoudige en redelijk effectieve oplossing. Het nadeel is echter, dat het absorptievermogen te wensen over laat. Het verblijf van uw knaagdier of konijn zal met stro redelijk snel gaan stinken en verschoont moeten worden. Stro vinden knaagdieren en konijnen vaak wel heerlijk om in te nestelen. Als uw knaagdier of konijn ook graag nestelt in stro, adviseren wij stro te combineren met een meer absorberende bodembedekker.

Houtkorrels bodembedekking

Houtkorrel
Houtkorrel

Houtkorrels worden niet vaak als bodembedekking gebruikt bij knaagdieren of konijnen. De combinatie van houtkorrels en stro is echter wel een goede. Een laagje houtkorrels op de bodem kunnen het gebrek aan absorptie vermogen van stro goed compenseren. Door de combinatie biedt het uw konijn of knaagdier ook nog de mogelijkheid om te nestelen.

Katoen bodembedekking

Katoen
Katoen

Een bodembedekker die nog steeds groeit in populariteit is katoen. Heeft een goed absorptievermogen, is niet scherp of hard. Hier kan een konijn of knaagdier ook lekker in nestelen. Dit is naar onze mening dus 1 van de betere keuzes voor een bodembedekker.

Papier bodembedekking

back-2-nature
back-2-nature

Bodembedekkers gemaakt van gerecycled papier zijn bij veel mensen niet erg bekend. De mensen die hier bekend mee zijn, zweren er over het algemeen bij. Een papieren bodembedekking, zoals back-2-nature heeft een ongekend absorptie vermogen, is niet scherp of hard en kan goed in genesteld worden. Kiezen voor een bodembedekking van gerecycled papier betekend automatisch dat u minder vaak het hok van uw knaagdier of konijn schoon hoeft te maken. Door het uitzonderlijke absorptievermogen wordt het simpelweg minder snel vies. Dit is daarom de absolute aanrader.

Ons advies

Wij adviseren als bodembedekking sowieso Back-2-Nature te gebruiken. Het is te overwegen om dit te combineren met Stro, zodat uw knaagdier of konijn meer mogelijkheden heeft om lekker in te nestelen.

Hoe herken ik een broodfokker

De afgelopen paar weken zijn broodfokkers regelmatig in het nieuws geweest. Eerst kwam het verhaal van de broodfokker in het Belgische Kasterlee. Niet al te veel later later werden in het zuiden van Nederland invallen gedaan bij broodfokkers waar wederom tientallen honden weggehaald zijn. Broodfokkers zijn een probleem, wat al jaren bekend is. Het bestrijden ervan lijkt echter helaas meer op symptoombestrijding. Vanuit de overheid verwachten wij natuurlijk dat ze hun best doen dit probleem aan te pakken. Echter is het probleem vooral op te lossen door informatie omtrent dit fenomeen zoveel mogelijk te delen. Het bestaansrecht van broodfokkers zit hem immers puur in het feit, dat er nog altijd mensen pups bij ze kopen. In dit artikel deel ik daarom graag een aantal tips met u over hoe u een broodfokker kunt vermijden en wat eventuele alternatieven zijn voor een broodfokker.

Zielige hondjes

Broodfokkers fokken zelden tot nooit honden met een stamboom

Het makkelijkste advies om broodfok voor een belangrijk deel uit te sluiten is een pup met een Nederlandse, Duitse of Belgische stamboom kopen. Bij elke pup met een stamboom wordt DNA onderzoek gedaan om de afstamming te controleren. Bij elk nest komt de controlerende instantie (in Nederland de Raad van Beheer) persoonlijk langs om de pups van een identificatiechip te voorzien. Bij het constateren van eventuele misstanden, zal daar meteen melding van gemaakt worden. Dat maakt het bijzonder moeilijk om als broodfokker pups met een stamboom te verhandelen. Bij honden met een stamboom zijn vele regels die nageleefd dienen te worden voor het welzijn van de honden. Als men zich hier niet aan houdt, krijgt men eenvoudig geen stamboom en riskeert sancties. Een voorbeeld zijn de welzijnsregels voor de moederhonden:

  1. Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt.
  2. Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
  3. Een teef, waaruit eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 96 maanden heeft bereikt.
  4. Een teef mag niet meer worden gedekt na de dag waarop haar vijfde nest is geboren.
  5. Tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van dezelfde teef dient een termijn van minstens 12 maanden te zitten

Daarnaast komen bij steeds meer rassen ook specifieke eisen voor onderzoeken naar o.a. erfelijke aandoeningen en gedragsstoornissen. Kortom een lange lijst met regels, waar een fokker die honden met een stamboom fokt aan moet voldoen. Door o.a. actief DNA onderzoek is het ook niet mogelijk om van deze regels af te wijken.

Bij een hond zonder stamboom, kan men natuurlijk ook zeggen soortgelijke maatregelen te nemen. Het probleem bij honden zonder stamboom is echter, dat daar vrijwel geen enkele controle op mogelijk is. Daardoor is broodfok ook makkelijk mogelijk. Als fokker herken ik hoe een moederhond die pas bevallen is er uit ziet. Net als bij ons mensen laat dat immers ook bij een hond sporen na. Als ik op internet kijk, zie ik regelmatig foto’s van honden met pups, waarbij de volwassen hond overduidelijk niet de moeder kan zijn. Als leek kan dit moeilijk te herkennen zijn. Bij pups met een stamboom is dit soort misleiding onmogelijk.

Broodfokkers maskeren zichzelf door met katvangers te werken

Op internet geeft men vaak als advies om alleen een pup te kopen als de ouderdieren aanwezig zijn. Om bovengenoemde reden is dit advies tekort door de bocht. Immers is het bij honden zonder stamboom onmogelijk voor u te controleren dat dit ook daadwerkelijk de ouders zijn.  Broodfokkers staan er ook bekend om met zogenaamde katvangers te werken. De pups komen bij liefst een zo normaal mogelijk gezin thuis, die doen zich voor als de fokker. In werkelijkheid zijn ze enkel een doorgeefluik om te maskeren dat het broodfok is. Dat maakt het erg moeilijk om een broodfokker te herkennen.

Een pup met een stamboom is over het algemeen een stuk duurder, dan een pup zonder stamboom. De reden hiervoor is vrijwel volledig te wijten aan het feit, dat bij pups met een stamboom veel meer kosten gemaakt worden om het welzijn van de honden te verbeteren. De stamboom zelf is geen grote kostenpost voor een fokker. Proberen zo leuk en gezond mogelijke pups te fokken in een zo prettig mogelijke omgeving is daarentegen wel een zeer kostbare aangelegenheid.

Hoe vermijdt u een broodfokker als u geen geld heeft voor een pup met een stamboom?

Een erg veel genoemde reden waarom veel mensen bij een broodfokker eindigen is. Men heeft niet genoeg geld voor een hond met stamboom. Als u echt geen geld kunt sparen voor een hond met stamboom, denk dan ook goed na of u wel genoeg geld heeft om uw hond te verzorgen. De verzorging van een hond is niet goedkoop. Met name als er iets met uw hond is, lopen de  dierenarts kosten erg snel hoog op.

Een enkel voorbeeld hiervan is. Als uw hond zijn poot breekt, kost operatie en herstel ongeveer € 2000,-*. Als u daar geen geld voor heeft, moet de poot geamputeerd worden of de hond ingeslapen. Het is ook mogelijk om dit soort voorvallen te verzekeren. Echter is dat ook een kostbare aangelegenheid en voor een krappe beurs allicht ook niet mogelijk.

Een goed alternatief voor een pup met stamboom is het asiel. Een hond uit het asiel redden is een goede daad en een goedkope manier om een hond in huis te krijgen. Ook dan weet u zeker, dat u geen broodfokker sponsort.

Het is ook mogelijk om bij een goede fokker een ‘herplaatser’ voor in aanmerking te komen. De meeste fokkers herplaatsen oudere honden waar ze niet meer mee kunnen fokken. Dit gebeurt om te voorkomen dat ze teveel honden krijgen. Op die manier heeft de oudere hond een fijne oude dag. De fokker kan zo beter zorgen dat alle andere honden voldoende aandacht, zorg en liefde krijgen. Voor een ‘herplaatser’ vraagt men over het algemeen ook een lagere prijs dan voor een pup.

Conclusie

Het herkennen van broodfok is erg moeilijk en voor een leek vrijwel onmogelijk. De beste manier om zeker te weten dat u geen broodfok sponsort is een hond uit het asiel halen of een hond met een stamboom aanschaffen.

 

* bron van het genoemde bedrag is Medisch Centrum voor Dieren te Amsterdam

Vlooien- en tekenbestrijding bij honden en katten

Nu de zomer weer dichterbij komt, verschijnen er ook weer meer insecten. Het bestrijden van vlooien en teken is daardoor elk jaar in het voorjaar weer een veelbesproken thema. Er zijn hier altijd veel vragen over. Middels dit artikel hoop ik u op weg te helpen met handige informatie omtrent de bestrijding van vlooien en teken.

Welke middelen werken wel / niet voor vlooien- en tekenbestrijding?

Ctenocephalides felis (oftewel een flo)
Ctenocephalides felis (oftewel een flo)

Bij middelen voor vlooien- en tekenbestrijding staat altijd de werkzame stof vermeldt. De stof fipronil werkt naar onze ervaring vrijwel niet. Alle middelen die hier op vertrouwen voor de bestrijding van vlooien en teken zijn daardoor niet erg effectief. Naar onze ervaring doodt fipronil de volwassen vlooien niet altijd. Fipronil biedt wel enigszins bescherming, maar sluit een besmetting met een vlooienplaag met zekerheid niet volledig uit. Enkele bekende middelen met fipronil zijn Frontline  en Exil.

Middelen die naar onze ervaring goed werken zijn Bolfo, Advantage en Advantix. Let er bij laatstgenoemde wel op, dat dit middel gevaarlijk is voor katten. Katten zijn overgevoelig voor de werkzame stof in Advantix en kunnen hier zelfs aan dood gaan. Als u katten en honden heeft, raden wij aan geen Advantix te gebruiken, maar enkel Advantage. Die is ongevaarlijk voor katten. Als u helemaal geen katten heeft en uw hond ook niet kort na het aanbrengen van het pipet in aanraking komt met katten, is Advantix een betere keuze.

Een ander erg goed middel is Seresto. Dit zijn vlooien- en tekenbanden. Een Seresto band bestrijdt de vlooien- en teken op uw kat of hond gedurende een langere termijn erg effectief. Het enige nadeel bij dit soort banden is, dat uw hond en /of kat altijd met een band om moet lopen.

Kussens voor vlooien- en tekenbestrijding

Tegenwoordig is ook een prachtig nieuw product op de markt genaamd ‘Bodyguard‘. Dit zijn kussens die voor een lange tijd vlooien en teken bestrijden. De kussens werken erg goed. Het enige om rekening mee te houden is, dat ze werken op basis van dezelfde werkzame stof als Advantix. Dat betekend dat katten overgevoelig zijn voor de werkzame stof in de kussens. In een huis waar ook katten komen of wonen is een Bodyguard kussen absoluut geen optie.

Vlooien- en tekenbestrijding pipetten zelf doseren

Als u in uw huis meerdere katten en / of honden heeft, is het aan te raden de pipetten zelf te doseren. De voordelen hiervan zijn als volgt.

U geeft zeker weten de exact juiste dosering. Een pipet is vaak een vrij ruime indicatie. Bijvoorbeeld een pipet van 10KG – 25KG bevat eigenlijk genoeg werkzame stof voor een hond van 25KG. Dus als u dit pipet geeft aan een hond van 12,5KG krijgt de hond 2x meer van de werkzame stof op ze huid dan nodig. Met de exact juiste dosering voorkomt u bijwerkingen en verzekert u zichzelf van een goede werking.

Het is een kostenbesparing. Een pipet voor honden tot 40KG bevat genoeg werkzame stof om ’40KG huisdier’ te behandelen. Een pipet voor honden tot 40KG kost over het algemeen maar iets meer, als een pipet tot 10KG. Terwijl er 4x zoveel in zit.

Als u het zelf wilt doseren, kan dit op de volgende wijze. Gebruik een injectienaald om de juiste dosering uit het pipet te halen. Haal de naald van de injectiespuit af. U kunt nu de spuit op dezelfde manier gebruiken om de stof aan te brengen als hoe u normaal een pipet gebruikt.

Bij het zelf doseren van vlooien- en tekenbestrijding pipetten dient u wel een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. U werkt met gif, dus draag rubber handschoenen. Let er op, dat het middel wat u gebruikt wel geschikt is voor alle dieren waar u het op gebruikt. U kunt bijvoorbeeld voor meerdere katten prima een pipet Advantage voor honden tot 40KG voor gebruiken. Echter Advantix gaan uw katten aan dood. Als u zelf gaat doseren, lees dan altijd grondig de bijsluiter. Daar staat precies in wat voor dosering u moet geven en ook eventuele risico’s. Neem bij enig twijfel of u het wel goed doet altijd contact op met ons of liever zelfs de fabrikant van het middel.

Gevaarlijke middelen voor vlooien- en tekenbestrijding

Ondanks dat we in Nederland vrij strenge wetgeving hebben voor het toelaten van medicijnen op de markt, zijn er toch ook middelen die bekend staan als gevaarlijk.

Op social media komen veelal waarschuwingen langs voor Bravecto tabletten. Het is moeilijk na te gaan of de claims waar zijn. Er zijn ook een hoop tegengeluiden voor de claim dat honden en katten dood kunnen gaan aan Bravecto. Echter gezien het hardnekkige gerucht, is vermijden allicht verstandig. Dan weet u zeker dat u geen risico neemt. Dit middel is uitsluitend bij de dierenarts te verkrijgen.

Als alternatief op de synthetische bestrijdingsmiddelen komt vaak de naam Wondercide opduiken. Omdat dit een biologisch middel is en niet synthetisch, is de opvatting dat het beter is en ongevaarlijk. Deze claim lijkt erg onterecht. Met name voor katten lijkt dit middel zelfs erg gevaarlijk. De beoordelingen op Amazon zijn in elk geval een duidelijke waarschuwing. Om deze reden willen wij Wondercide ook nooit in onze assortiment.

Overzicht hondenbelasting per gemeente 2016

Hondenbelasting is anno 2016 nog altijd in veel gemeenten van toepassing. Dit blijft voor veel hondenbezitters een thema wat tot veel irritatie lijdt. Ook de verschillen in bedragen tussen de verschillende gemeenten doet de wenkbrauwen vaak fronsen. Sommige gemeenten betaalt u slechts enkele tientjes hondenbelasting op jaarbasis, terwijl andere gemeenten tarieven rekenen van honderden euro’s per hond.

Helaas mogen gemeenten nog altijd hondenbelasting heffen. Gelukkig is dit in veel gemeenten wel afgeschaft. Door fusies zijn er in 2016 4 gemeenten minder dan in 2015. In 2015 werd nog in 264 gemeenten hondenbelasting geheven. In 2016 is dit aantal afgenomen naar 258. Dit zijn helaas nog steeds erg veel.  De tarieven zijn in vrijwel alle gemeenten toegenomen.

Top 10 duurste gemeenten voor hondenbelasting voor 1 hond in 2016:

Gemeente Tarief per hond
Katwijk € 106,44
Nijmegen € 106,56
Noordwijkerhout € 106,68
‘s-Gravenhage € 112,80
Rotterdam € 114,50
Hendrik-Ido-Ambacht € 115,56
Groningen € 116,40
Gorinchem € 118,00
Schiedam € 120,00
Noordwijk € 121,56

Top 10 duurste gemeenten voor hondenbelasting voor een 2e hond in 2016:

Gemeente Tarief per hond
‘s-Gravenhage € 176,76
Nissewaard € 177,87
Rotterdam € 180,50
Sliedrecht € 181,01
Noordwijk € 181,92
Korendijk € 188,40
De Bilt € 189,50
Hendrik-Ido-Ambacht € 189,60
Heerlen € 220,30
Tilburg € 249,52

Top 10 duurste gemeenten voor hondenbelasting voor een 3e hond zijn in 2016:

Gemeente Tarief per hond
Noordwijk € 242,52
Westervoort € 250,10
Korendijk € 250,80
Landgraaf € 258,50
Zeist € 264,60
Haarlem € 268,92
Brunssum € 290,88
Rotterdam € 361,40
Sliedrecht € 362,52
Heerlen € 439,10

Het totaaloverzicht per gemeente van hondenbelasting in 2016:

Gemeente tarief 1e hond tarief 2e hond tarief 3e hond
Aa en Hunze € 0,00 € 0,00 € 0,00
Aalburg € 0,00 € 0,00 € 0,00
Aalsmeer € 73,45 € 88,75 € 88,75
Aalten € 60,00 € 60,00 € 60,00
Achtkarspelen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Alblasserdam € 85,20 € 85,20 € 85,20
Albrandswaard € 70,00 € 100,00 € 100,00
Alkmaar € 66,75 € 66,75 € 66,75
Almelo € 71,04 € 127,92 € 144,36
Almere € 105,35 € 105,35 € 105,35
Alphen aan den Rijn € 57,00 € 85,80 € 142,20
Alphen-Chaam € 0,00 € 0,00 € 0,00
Ameland € 0,00 € 0,00 € 0,00
Amersfoort € 82,80 € 82,80 € 82,80
Amstelveen € 60,77 € 91,18 € 121,73
Amsterdam € 0,00 € 0,00 € 0,00
Apeldoorn € 71,50 € 100,75 € 100,75
Appingedam € 0,00 € 0,00 € 0,00
Arnhem € 0,00 € 0,00 € 0,00
Assen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Asten € 69,24 € 88,68 € 117,12
Baarle-Nassau € 35,28 € 48,60 € 61,92
Baarn € 53,76 € 107,52 € 107,52
Barendrecht € 98,20 € 134,80 € 149,90
Barneveld € 41,00 € 57,05 € 70,35
Bedum € 70,96 € 107,10 € 107,10
Beek € 64,80 € 64,80 € 64,80
Beemster € 0,00 € 0,00 € 0,00
Beesel € 40,00 € 55,00 € 60,00
Bellingwedde € 0,00 € 0,00 € 0,00
Berg en Dal € 0,00 € 0,00 € 0,00
Bergeijk € 0,00 € 0,00 € 0,00
Bergen (L.) € 0,00 € 0,00 € 0,00
Bergen (NH.) € 82,70 € 82,70 € 82,70
Bergen op Zoom € 81,80 € 128,70 € 128,70
Berkelland € 0,00 € 0,00 € 0,00
Bernheze € 0,00 € 0,00 € 0,00
Best € 0,00 € 0,00 € 0,00
Beuningen € 81,00 € 138,00 € 163,00
Beverwijk € 73,20 € 102,60 € 102,60
het Bildt € 0,00 € 0,00 € 0,00
De Bilt € 94,75 € 189,50 € 189,50
Binnenmaas € 99,00 € 148,60 € 148,60
Bladel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Blaricum € 0,00 € 0,00 € 0,00
Bloemendaal € 0,00 € 0,00 € 0,00
Bodegraven-Reeuwijk € 83,76 € 107,76 € 135,24
Boekel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Ten Boer € 0,00 € 0,00 € 0,00
Borger-Odoorn € 0,00 € 0,00 € 0,00
Borne € 54,48 € 91,20 € 151,56
Borsele € 53,40 € 79,80 € 79,80
Boxmeer € 0,00 € 0,00 € 0,00
Boxtel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Breda € 100,20 € 168,60 € 168,60
Brielle € 82,60 € 125,00 € 125,00
Bronckhorst € 0,00 € 0,00 € 0,00
Brummen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Brunssum € 72,72 € 145,44 € 290,88
Bunnik € 87,65 € 118,45 € 120,25
Bunschoten € 70,00 € 105,00 € 140,00
Buren € 63,20 € 63,20 € 63,20
Capelle aan den IJssel € 75,50 € 151,00 € 151,00
Castricum € 64,80 € 64,80 € 64,80
Coevorden € 0,00 € 0,00 € 0,00
Cranendonck € 0,00 € 0,00 € 0,00
Cromstrijen € 56,10 € 112,20 € 112,20
Cuijk € 0,00 € 0,00 € 0,00
Culemborg € 52,25 € 80,25 € 80,25
Dalfsen € 47,90 € 63,00 € 63,00
Dantumadiel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Delft € 0,00 € 0,00 € 0,00
Delfzijl € 59,80 € 119,60 € 185,70
Deurne € 50,00 € 50,00 € 50,00
Deventer € 45,36 € 45,36 € 45,36
Diemen € 104,40 € 104,40 € 104,40
Dinkelland € 0,00 € 0,00 € 0,00
Doesburg € 44,35 € 66,15 € 99,50
Doetinchem € 69,84 € 104,76 € 139,68
Dongen € 76,56 € 132,12 € 132,12
Dongeradeel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Dordrecht € 105,84 € 151,08 € 196,32
Drechterland € 0,00 € 0,00 € 0,00
Drimmelen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Dronten € 65,70 € 110,70 € 110,70
Druten € 80,64 € 111,24 € 138,96
Duiven € 60,48 € 110,96 € 161,44
Echt-Susteren € 42,00 € 63,00 € 63,00
Edam-Volendam € 75,30 € 150,60 € 225,90
Ede € 32,16 € 48,00 € 48,00
Eemnes € 84,36 € 84,36 € 84,36
Eemsmond € 60,40 € 94,30 € 94,30
Eersel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Eijsden-Margraten € 65,00 € 68,00 € 73,50
Eindhoven € 72,00 € 145,00 € 145,00
Elburg € 65,76 € 98,28 € 127,80
Emmen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Enkhuizen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Enschede € 81,24 € 81,24 € 81,24
Epe € 58,76 € 58,76 € 58,76
Ermelo € 64,50 € 129,00 € 193,50
Etten-Leur € 53,40 € 133,50 € 133,50
Ferwerderadiel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Franekeradeel € 0,00 € 0,00 € 0,00
De Fryske Marren € 0,00 € 0,00 € 0,00
Geertruidenberg € 47,07 € 145,20 € 145,20
Geldermalsen € 72,00 € 102,00 € 102,00
Geldrop-Mierlo € 55,80 € 55,80 € 55,80
Gemert-Bakel € 50,00 € 50,00 € 50,00
Gennep € 54,12 € 76,20 € 76,20
Giessenlanden € 60,60 € 80,70 € 80,70
Gilze en Rijen € 47,40 € 94,80 € 142,20
Goeree-Overflakkee € 69,20 € 132,10 € 132,10
Goes € 0,00 € 0,00 € 0,00
Goirle € 42,96 € 42,96 € 42,96
Gooise Meren € 76,44 € 132,12 € 132,12
Gorinchem € 118,00 € 134,00 € 134,00
Gouda € 72,00 € 88,80 € 88,80
Grave € 58,56 € 87,84 € 117,24
‘s-Gravenhage € 112,80 € 176,76 € 224,16
Groningen € 116,40 € 172,80 € 232,80
Grootegast € 0,00 € 0,00 € 0,00
Gulpen-Wittem € 55,00 € 68,00 € 93,00
Haaksbergen € 65,28 € 92,76 € 153,60
Haaren € 0,00 € 0,00 € 0,00
Haarlem € 87,96 € 148,56 € 268,92
Haarlemmerliede en Spaarnwoude € 84,00 € 97,00 € 97,00
Haarlemmermeer € 77,50 € 77,50 € 77,50
Halderberge € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hardenberg € 65,80 € 98,50 € 98,50
Harderwijk € 57,10 € 57,10 € 57,10
Hardinxveld-Giessendam € 68,95 € 99,08 € 120,62
Haren € 0,00 € 0,00 € 0,00
Harlingen € 72,12 € 160,68 € 109,36
Hattem € 0,00 € 0,00 € 0,00
Heemskerk € 84,24 € 84,24 € 84,24
Heemstede € 90,45 € 150,80 € 150,80
Heerde € 0,00 € 0,00 € 0,00
Heerenveen € 59,29 € 59,29 € 59,29
Heerhugowaard € 0,00 € 0,00 € 0,00
Heerlen € 77,00 € 220,30 € 439,10
Heeze-Leende € 0,00 € 0,00 € 0,00
Heiloo € 104,64 € 104,64 € 104,64
Den Helder € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hellendoorn € 68,00 € 68,00 € 68,00
Hellevoetsluis € 60,65 € 85,35 € 113,30
Helmond € 59,40 € 118,80 € 118,80
Hendrik-Ido-Ambacht € 115,56 € 189,60 € 189,60
Hengelo € 75,72 € 125,04 € 174,36
‘s-Hertogenbosch € 80,52 € 120,96 € 161,64
Heumen € 76,80 € 76,80 € 76,80
Heusden € 59,40 € 87,12 € 104,76
Hillegom € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hilvarenbeek € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hilversum € 98,97 € 165,89 € 227,58
Hof van Twente € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hollands Kroon € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hoogeveen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hoogezand-Sappemeer € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hoorn € 66,51 € 101,49 € 133,03
Horst aan de Maas € 0,00 € 0,00 € 0,00
Houten € 50,68 € 71,97 € 71,97
Huizen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Hulst € 63,00 € 63,00 € 63,00
IJsselstein € 53,52 € 106,44 € 106,44
Kaag en Braassem € 52,00 € 76,00 € 99,00
Kampen € 86,88 € 86,88 € 86,88
Kapelle € 63,05 € 63,05 € 63,05
Katwijk € 106,44 € 92,28 € 92,28
Kerkrade € 63,00 € 95,00 € 126,00
Koggenland € 47,58 € 83,80 € 115,35
Kollumerland en Nieuwkruisland € 37,75 € 39,50 € 41,24
Korendijk € 81,24 € 188,40 € 250,80
Krimpen aan den IJssel € 84,17 € 168,34 € 168,34
Krimpenerwaard € 74,85 € 96,55 € 96,55
Laarbeek € 0,00 € 0,00 € 0,00
Landerd € 0,00 € 0,00 € 0,00
Landgraaf € 69,30 € 144,90 € 258,50
Landsmeer € 61,20 € 79,20 € 79,20
Langedijk € 54,60 € 78,48 € 106,08
Lansingerland € 80,64 € 112,92 € 112,92
Laren € 85,80 € 85,80 € 85,80
Leek € 0,00 € 0,00 € 0,00
Leerdam € 85,68 € 114,12 € 114,12
Leeuwarden € 63,01 € 94,52 € 126,02
Leeuwarderadeel € 61,10 € 115,00 € 115,00
Leiden € 0,00 € 0,00 € 0,00
Leiderdorp € 85,58 € 150,76 € 217,75
Leidschendam-Voorburg € 63,72 € 131,88 € 170,88
Lelystad € 83,91 € 83,91 € 83,91
Leudal € 48,00 € 72,00 € 72,00
Leusden € 81,80 € 114,00 € 144,00
Lingewaal € 0,00 € 0,00 € 0,00
Lingewaard € 54,40 € 54,40 € 54,40
Lisse € 79,32 € 123,36 € 123,36
Littenseradiel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Lochem € 0,00 € 0,00 € 0,00
Loon op Zand € 44,10 € 66,00 € 66,00
Lopik € 53,65 € 67,05 € 80,50
Loppersum € 79,50 € 119,20 € 119,20
Losser € 98,28 € 147,60 € 196,92
Maasdriel € 65,40 € 65,40 € 65,40
Maasgouw € 47,92 € 72,26 € 96,10
Maassluis € 77,16 € 96,00 € 113,28
Maastricht € 82,37 € 118,72 € 143,48
De Marne € 0,00 € 0,00 € 0,00
Marum € 0,00 € 0,00 € 0,00
Medemblik € 48,40 € 96,80 € 154,00
Meerssen € 80,00 € 80,00 € 80,00
Menameradiel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Menterwolde € 38,33 € 38,33 € 38,33
Meppel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Middelburg € 74,60 € 149,20 € 149,20
Midden-Delfland € 0,00 € 0,00 € 0,00
Midden-Drenthe € 0,00 € 0,00 € 0,00
Mill en Sint Hubert € 0,00 € 0,00 € 0,00
Moerdijk € 0,00 € 0,00 € 0,00
Molenwaard € 73,00 € 73,00 € 73,00
Montferland € 62,62 € 89,89 € 89,89
Montfoort € 60,00 € 91,08 € 91,08
Mook en Middelaar € 51,96 € 72,72 € 72,72
Neder-Betuwe € 68,26 € 91,73 € 114,18
Nederweert € 50,00 € 50,00 € 50,00
Neerijnen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Nieuwegein € 0,00 € 0,00 € 0,00
Nieuwkoop € 57,00 € 57,00 € 57,00
Nijkerk € 68,40 € 120,60 € 120,60
Nijmegen € 106,56 € 159,99 € 159,99
Nissewaard € 81,54 € 177,87 € 177,87
Noord-Beveland € 45,00 € 50,00 € 60,00
Noordenveld € 30,65 € 40,90 € 40,90
Noordoostpolder € 0,00 € 0,00 € 0,00
Noordwijk € 121,56 € 181,92 € 242,52
Noordwijkerhout € 106,68 € 158,64 € 51,96
Nuenen, Gerwen en Nederwetten € 0,00 € 0,00 € 0,00
Nunspeet € 0,00 € 0,00 € 0,00
Nuth € 40,00 € 92,00 € 126,00
Oegstgeest € 90,60 € 114,12 € 137,52
Oirschot € 0,00 € 0,00 € 0,00
Oisterwijk € 60,48 € 87,72 € 107,76
Oldambt € 0,00 € 0,00 € 0,00
Oldebroek € 0,00 € 0,00 € 0,00
Oldenzaal € 102,72 € 140,88 € 179,04
Olst-Wijhe € 0,00 € 0,00 € 0,00
Ommen € 60,50 € 65,50 € 65,50
Onderbanken € 0,00 € 0,00 € 0,00
Oost Gelre € 50,40 € 78,60 € 78,60
Oosterhout € 62,76 € 126,60 € 126,60
Ooststellingwerf € 0,00 € 0,00 € 0,00
Oostzaan € 41,88 € 41,88 € 41,88
Opmeer € 20,15 € 29,70 € 39,20
Opsterland € 0,00 € 0,00 € 0,00
Oss € 55,80 € 69,72 € 86,88
Oud-Beijerland € 105,24 € 160,68 € 160,68
Oude IJsselstreek € 0,00 € 0,00 € 0,00
Ouder-Amstel € 70,30 € 70,30 € 70,30
Oudewater € 66,00 € 66,00 € 66,00
Overbetuwe € 54,60 € 81,90 € 81,90
Papendrecht € 74,04 € 105,00 € 105,00
Peel en Maas € 0,00 € 0,00 € 0,00
Pekela € 49,55 € 51,75 € 55,10
Pijnacker-Nootdorp € 62,16 € 84,60 € 110,88
Purmerend € 70,20 € 70,20 € 70,20
Putten € 0,00 € 0,00 € 0,00
Raalte € 0,00 € 0,00 € 0,00
Reimerswaal € 57,60 € 69,12 € 69,12
Renkum € 63,10 € 105,30 € 147,50
Renswoude € 0,00 € 0,00 € 0,00
Reusel-De Mierden € 0,00 € 0,00 € 0,00
Rheden € 54,60 € 117,60 € 189,00
Rhenen € 87,00 € 140,00 € 155,00
Ridderkerk € 0,00 € 0,00 € 0,00
Rijnwaarden € 44,25 € 88,50 € 132,75
Rijssen-Holten € 36,00 € 54,00 € 54,00
Rijswijk € 56,34 € 112,69 € 225,39
Roerdalen € 46,00 € 59,00 € 69,00
Roermond € 76,75 € 104,00 € 130,25
De Ronde Venen € 59,25 € 59,25 € 59,25
Roosendaal € 60,95 € 82,05 € 112,55
Rotterdam € 114,50 € 180,50 € 361,40
Rozendaal € 0,00 € 0,00 € 0,00
Rucphen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Schagen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Scherpenzeel € 65,00 € 109,00 € 109,00
Schiedam € 120,00 € 120,00 € 120,00
Schiermonnikoog € 0,00 € 0,00 € 0,00
Schijndel € 78,12 € 78,12 € 78,12
Schinnen € 58,75 € 77,60 € 89,10
Schouwen-Duiveland € 56,62 € 82,95 € 82,95
Simpelveld € 63,30 € 77,10 € 77,10
Sint Anthonis € 0,00 € 0,00 € 0,00
Sint-Michielsgestel € 68,00 € 100,00 € 100,00
Sint-Oedenrode € 0,00 € 0,00 € 0,00
Sittard-Geleen € 62,10 € 68,40 € 87,80
Sliedrecht € 67,68 € 181,01 € 362,52
Slochteren € 0,00 € 0,00 € 0,00
Sluis € 58,50 € 108,60 € 108,60
Smallingerland € 62,00 € 89,00 € 89,00
Soest € 73,50 € 109,00 € 109,00
Someren € 48,00 € 72,00 € 72,00
Son en Breugel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Stadskanaal € 0,00 € 0,00 € 0,00
Staphorst € 38,00 € 87,00 € 87,00
Stede Broec € 57,00 € 167,40 € 139,20
Steenbergen € 73,00 € 75,00 € 80,00
Steenwijkerland € 47,14 € 47,14 € 47,14
Stein € 85,00 € 85,00 € 85,00
Stichtse Vecht € 63,75 € 84,85 € 84,85
Strijen € 67,44 € 101,19 € 134,86
Súdwest-Fryslân € 0,00 € 0,00 € 0,00
Terneuzen € 66,60 € 149,85 € 149,85
Terschelling € 0,00 € 0,00 € 0,00
Texel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Teylingen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Tholen € 73,50 € 43,00 € 43,00
Tiel € 76,20 € 80,60 € 80,60
Tilburg € 103,18 € 249,52 € 173,85
Tubbergen € 0,00 € 0,00 € 0,00
Twenterand € 57,60 € 57,60 € 57,60
Tynaarlo € 0,00 € 0,00 € 0,00
Tytsjerksteradiel € 0,00 € 0,00 € 0,00
Uden € 0,00 € 0,00 € 0,00
Uitgeest € 55,45 € 97,70 € 147,35
Uithoorn € 83,79 € 83,79 € 83,79
Urk € 74,00 € 110,00 € 110,00
Utrecht € 72,84 € 72,84 € 72,84
Utrechtse Heuvelrug € 70,08 € 116,88 € 157,44
Vaals € 39,00 € 39,00 € 39,00
Valkenburg aan de Geul € 50,85 € 84,65 € 169,30
Valkenswaard € 0,00 € 0,00 € 0,00
Veendam € 0,00 € 0,00 € 0,00
Veenendaal € 84,30 € 123,10 € 123,10
Veere € 65,45 € 114,95 € 114,95
Veghel € 48,43 € 71,36 € 71,36
Veldhoven € 78,73 € 78,73 € 78,73
Velsen € 84,51 € 107,03 € 120,22
Venlo € 105,15 € 157,82 € 157,82
Venray € 0,00 € 0,00 € 0,00
Vianen € 74,00 € 74,00 € 111,00
Vlaardingen € 71,15 € 142,30 € 142,30
Vlagtwedde € 0,00 € 0,00 € 0,00
Vlieland € 0,00 € 0,00 € 0,00
Vlissingen € 88,23 € 176,46 € 176,46
Voerendaal € 53,76 € 66,12 € 78,60
Voorschoten € 51,96 € 76,32 € 104,16
Voorst € 0,00 € 0,00 € 0,00
Vught € 0,00 € 0,00 € 0,00
Waalre € 0,00 € 0,00 € 0,00
Waalwijk € 43,94 € 66,72 € 66,72
Waddinxveen € 77,52 € 77,52 € 155,04
Wageningen € 84,00 € 142,00 € 193,00
Wassenaar € 81,48 € 122,64 € 161,76
Waterland € 52,80 € 72,60 € 92,40
Weert € 75,24 € 104,52 € 171,60
Weesp € 0,00 € 0,00 € 0,00
Werkendam € 66,48 € 66,48 € 66,48
West Maas en Waal € 48,24 € 96,48 € 96,48
Westerveld € 0,00 € 0,00 € 0,00
Westervoort € 84,65 € 122,05 € 250,10
Westland € 0,00 € 0,00 € 0,00
Weststellingwerf € 0,00 € 0,00 € 0,00
Westvoorne € 60,66 € 121,25 € 121,25
Wierden € 58,20 € 58,20 € 58,20
Wijchen € 82,70 € 152,00 € 152,00
Wijdemeren € 75,72 € 95,16 € 95,16
Wijk bij Duurstede € 63,00 € 102,60 € 102,60
Winsum € 0,00 € 0,00 € 0,00
Winterswijk € 0,00 € 0,00 € 0,00
Woensdrecht € 60,00 € 100,00 € 100,00
Woerden € 66,96 € 81,96 € 81,96
De Wolden € 0,00 € 0,00 € 0,00
Wormerland € 76,92 € 102,24 € 48,84
Woudenberg € 67,00 € 67,00 € 67,00
Woudrichem € 40,45 € 80,80 € 80,80
Zaanstad € 69,35 € 113,58 € 113,58
Zaltbommel € 45,81 € 60,83 € 76,01
Zandvoort € 78,80 € 150,90 € 150,90
Zederik € 0,00 € 0,00 € 0,00
Zeewolde € 0,00 € 0,00 € 0,00
Zeist € 102,00 € 163,20 € 264,60
Zevenaar € 63,60 € 96,00 € 96,00
Zoetermeer € 61,47 € 91,78 € 122,39
Zoeterwoude € 0,00 € 0,00 € 0,00
Zuidhorn € 0,00 € 0,00 € 0,00
Zuidplas € 97,40 € 97,40 € 97,40
Zundert € 30,05 € 30,05 € 30,05
Zutphen € 73,20 € 121,20 € 139,00
Zwartewaterland € 60,75 € 96,20 € 106,30
Zwijndrecht € 69,00 € 99,72 € 126,12
Zwolle € 0,00 € 0,00 € 0,00

Ook dit jaar zijn de verschillen weer groot en lijkt de honden eigenaar nog altijd voor de meeste gemeente op een melkkoe. Sommige gemeenten schrijven letterlijk (zie bijvoorbeeld Urk) dat hondenbelasting niet een ‘bestemmingsbelasting’ is en dat dit geld benut wordt voor de ‘algemene middelen’. Oftewel de hond als melkkoe.

Wat vindt u van het hondenbelasting tarief in uw gemeente?

Als u onjuistheden in dit overzicht ziet, laat dan alstublieft een reactie achter onder dit bericht. Dan controleren wij het en passen het indien nodig aan.

Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van o.a. de website van de rijksoverheid en gemeentelijke websites zelf. Het gebruik van bovenstaande gegevens geven wij enkel toestemming voor onder de volgende voorwaarden. Bij digitale uitingen, dient u een link naar dit blog artikel te plaatsen. Bij papieren uitingen dient het website adres van dit blog vermeldt te worden als bron.

Zie ter vergelijk ook ons bericht over de hondenbelasting per gemeente van 2015

Vogels voeren tijdens het broedseizoen

Het voorjaar staat weer voor de deur. Voorzichtig beginnen sommige vogels daarom alweer met het bouwen van een nestje. Het voeren van vogels tijdens het broedseizoen is nog wel eens discussie over. Daarom hopen we meer duidelijkheid daarover te geven middels dit blog artikel.

Vaak wordt gezegd, dat vogels tijdens het broedseizoen helemaal niet gevoed mogen worden. Het bijvoeren zou als nadelen hebben, dat de pasgeboren vogeltjes kunnen stikken in pinda’s en zaden. Intussen is deze opvatting achterhaald. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft intussen aangetoond, dat het bijvoeren in het broedseizoen meer voordelen dan nadelen heeft.

Mama vogel met babietjes
Mama vogel met babietjes

Een uitzondering hier op zijn mezenbollen. De vetten in mezenbollen zijn niet geschikt voor pasgeboren vogels. Daarom is het geen goed idee om mezenbollen op te hangen tijdens het broedseizoen. Mezenbollen zijn meer geschikt voor de winter en herfst.

Een andere reden waarom vogels bijvoeren niet goed zou zijn is, omdat ze dan afhankelijk zouden worden van het bijvoeren. Ook deze theorie is intussen achterhaald. Intussen is bekend, dat vogels nooit voor 100% vertrouwen op 1 voedselbron. Vogels halen slechts maximaal 20% van hun benodigde voeding uit wat u geeft.

Door het bijvoeren van vogels tijdens het broedseizoen, helpt u vogels voldoende voedsel te vinden voor de pasgeboren vogels. Met name voor zaadetende vogels is dit erg waardevol. De zaden in de natuur zijn immers voor het grootste deel in de winter al opgegeten of verrot.

Wat voor voer kunt u het beste geven tijdens het broedseizoen?

Zoals reeds eerder gezegd is bijvoeren met name nuttig voor zaadetende vogels. Daarom zijn strooivoer en zonnebloempitten echte aanraders. Let er bij strooivoer wel op, dat er geen oliën of andere dunne / vloeibare vetten zijn toegevoegd. Met name jonge vogels kunnen niet goed tegen oliën en andere dunne vetten zoals margarine.

Voor grotere vogelsoorten kunnen pinda’s ook een goed idee zijn. Merels zijn bijvoorbeeld vaak erg gek op pinda’s. Als u pinda’s wilt voeren, koop dan uitsluitend ongebrande ongezouten pinda’s. De pinda’s voor menselijk consumptie in de supermarkt zijn vrijwel altijd gebrand en / of gezouten. Deze zijn voor vogels niet geschikt en zelfs giftig.