De gevaren van gladheid voor honden

Bij het weerbericht wordt voorspeld, dat de temperatuur weer gaat dalen. Voor ons heerlijk, met geluk kunnen de schaatsen deze winter weer uit het vet. Als het ook nog gaat sneeuwen, kunnen onze kinderen weer sneeuwbal gevechten houden en sneeuwpoppen bouwen. Voor honden is het helaas minder goed nieuws. Er komt vrijwel zeker weer gladheid aan in grote delen van Nederland. Dat men voorzichtig moet zijn met de weg op gaan is bekend. Wat echter minder bekend is, gladheid kan ook voor uw hond erg gevaarlijk zijn. Daar leggen we graag meer over uit.

Deze hond houdt niet van kou
Deze hond houdt niet van kou

Als u uitglijdt met gladheid kunt u zich lelijk bezeren. Echter houdt het dan vaak op bij een blauwe plek en in een uitzonderlijk geval een botbreuk. Honden echter zijn een stuk slechter af. De voorpoten van honden zitten niet veilig geborgen in een kom, zoals bij de heupen het geval is. De voorpoten worden op hun plek gehouden door spieren en pezen. Als het erg glad is, kan uw hond ook uitglijden. Als de voorpoten zich spreiden, scheuren deze spieren en pezen. Dit hersteld meeste niet volledig. Uw hond kan dan in de meeste gevallen nooit meer normaal lopen.

Wat u kunt doen om uw hond te helpen is het volgende. Probeer gladde straten zoveel mogelijk te vermijden. Laat uw hond zoveel mogelijk lekker op het gras en in de aarde lopen. Maak met gladheid geen lange wandelingen, want door vermoeidheid kan uw hond meer moeite krijgen met zijn voorpoten bij elkaar houden. Laat uw hond absoluut niet op ijs lopen.

In veel gemeenten wordt met gladheid gestrooid. De pekel die hiervoor gebruikt wordt, is zeker niet hetzelfde als keukenzout. Dit zout kan bijtend aanvoelen en daarom zelfs pijnlijk zijn voor uw hond als hij er in loopt. Uw hond kan er ziek van worden als uw hond het van zijn pootjes likt.

Om uw hond hier tegen te beschermen adviseren wij het gebruik van Paw Wax. Dat is zeer makkelijk in gebruik en helpt de voetkussens van uw hond te beschermen. Dat voorkomt dat uw hond last krijgt van het pekel tussen zijn voetkussens. Een bijkomend voordeel om uw hond beter te weren tegen gladheid is, dat het uw hond ook extra grip geeft.

Het is te adviseren de poten van uw hond schoon te vegen na een wandeling als er gestrooid is. Zo voorkomt u, dat uw hond het strooizout op kan likken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *