De nadelen van niet vaccineren

Het volgende artikel inzake vaccineren is geschreven door Henk Vrieselaar van Dierenkliniek Lemsterland

Er zijn nogal wat discussies op internet over het wel of niet vaccineren van een hond of kat. 

Wat is vaccinatie? Bij vaccinatie wordt een deel van een dood of verzwakt virus of bacterie ingespoten, waarna het dier of de mens antilichamen maakt tegen die ziekte. Het effect van zo’n vaccinatie is beperkt tot één of enkele jaren. 

Doordat in ons land, en in de gehele westerse wereld trouwens, dieren en mensen regelmatig en goed worden gevaccineerd zijn veel ziektes gelukkig flink teruggedrongen. In Zuid-Europa is dat bij dieren veel minder en daar wemelt het dus van de hondeziekte en katteziekte. Heel soms zie je wel eens een hond met hondeziekte op het spreekuur die door de eigenaar is meegenomen uit Spanje. Nooit zélf een dier meenemen dus!

Af en toe lees je berichten of vaccineren nog wel nodig is, en of vaccineren geen schade aan het dier toebrengt, of andere ellende veroorzaakt. Op forums gaan die verhalen vaak een eigen leven leiden en dan wordt er van alles bij gefantaseerd:  dat je er kanker van krijgt, dat ambtenaren chips in het vaccin hebben gestopt (onlangs weer over chips in het Ebola vaccin en enkele jaren geleden over chips in het vaccin tegen baarmoederhalskanker bij meisjes) of meer van deze pure onzin. Iemand zet zo’n verhaal op internet, en anderen doen er een onwetenschappelijke duit in het zakje bij… en de halve wereld trapt er in. 

Natuurlijk kan er wel eens een bijwerking na vaccinatie ontstaan, maar gelukkig is dat zeldzaam, vrijwel altijd onschuldig en van voorbijgaande aard. Soms is een bijwerking ook toeval en heeft het niets met de enting te maken. Belangrijk is wel dat een dier gezond is bij vaccinatie en in goede conditie, daarom onderzoekt een dierenarts je hond ook altijd voor de vaccinatie en controleert ook welke vaccinatie nodig is en welke niet. Het gebeurt dan ook bijna wekelijks dat wij een eigenaar adviseren om een dier niet nu te laten vaccineren. Zomaar blind vaccineren (“prik > weg”) doet een goede dierenarts niet! Dat is echt vragen om moeilijkheden.

Moet je wel elk jaar vaccineren? Helaas is een vaccinatie tegen ziekte van Weil eenmaal per jaar nodig, langer duurt de bescherming niet. Dat geldt ook voor kennelhoest. Maar vaccinaties tegen andere ziekten werken vaak vele jaren. Dat verschilt per vaccin en ook per dier.

Officieel werkt een vaccin 3 jaar, maar soms veel langer. De meeste dieren worden bijvoorbeeld om de 3 jaar gevaccineerd tegen hondeziekte en parvo. Als je niet wilt enten kun je ook met eenvoudig bloedonderzoek laten bepalen of een dier nog voldoende antistoffen heeft (het zogenaamde ‘titeren’). Dan hoef je misschien maar om de 5 of 6 jaar te enten of wellicht nog minder vaak.

Nog nooit is enig wetenschappelijk bewijs gevonden dat vaccineren kanker of andere vreselijke ziektes veroorzaakt. Het is vaak onwetenschappelijke bangmakerij, vaak ook uit een hoek die de farmaceutische industrie beschuldigt van samenspannen met artsen en dierenartsen. Dat gaat er in deze tijd altijd in als koek, maar is echt flauwekul!

Eén ding is wel zeker: zonder vaccinaties had de wereld er heel anders uitgezien…

Daarbij: gezien de ernst van de infectieziektes waar de vaccinaties tegen beschermen en de stijgende infectiedruk als er steeds minder gevaccineerd wordt, lijken de voordelen van vaccinatie groter dan de nadelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *