geperste brok of geëxtrudeerde brok

Op het gebied van hondenvoeding zijn momenteel 3 trends sterk waarneembaar. De eerste is, de voorkeur voor vers vlees. De tweede trend is de voorkeur voor brokken met een zeer hoog vlees percentage. De derde trend is meteen aanleiding voor het onderwerp van dit artikel, de voorkeur voor koud geperste brokken. Is deze voorkeur terecht? Men is bekend met de voordelen van geperste brokken, maar zijn er ook nadelen? Die vragen en meer hoop ik voor u met dit artikel te beantwoorden.

Geperste brok
Geperste brok

Voordelen koud geperste brok

Een koud geperste brok wordt niet verhit tijdens de bereiding. De voornaamste voordelen daarvan zijn.

  • Dat de eiwitgroepen volledig intact blijven.
  • De vitaminen blijven beter behouden.
  • Er zit geen as door verbranding in.
  • Er zit minder lucht in geperste brokken.
  • Geperste brokken zijn goedkoop

Dit biedt enkele meteen merkbare verschillen voor de hond. Door minder lucht, zijn honden die geperste brokken krijgen vaak minder winderig. Doordat er geen as in zit, zal uw hond minder obstipatie klachten krijgen met geperste brokken. Als uw hond last heeft van winderigheid of obstipatie, zult u direct positief effect zien als u over gaat op geperste brokken.

Wat de eiwitten betreft zijn er verschillende meningen. Enerzijds wordt aangenomen dat de eiwitten van een hogere kwaliteit zijn, als ze niet verhit zijn. Echter verschillen de meningen hierover. Zo valt bijvoorbeeld het vergelijk naar mensen te trekken. Wij mensen aten oorspronkelijk ook alles rauw. Echter is de gemiddelde levensverwachting bij mensen drastisch hoger, als niet alles rauw gegeten wordt. Het is een gangbare mening, dat dit ook bij een hond het geval is.

Nadelen geperste brokken

De nadelen van geperste brokken zijn over het algemeen een stuk minder bekend dan de voordelen. Om een geperste brok te binden, zijn relatief veel koolhydraten nodig. Sommige merken voegen daarom suiker toe om de brokken te binden. Een hond heeft juist veel belang bij eiwitten en vetten. Een hoger percentage koolhydraten is voor een hond niet gezond.

Een geperste brok kan om deze reden ook nooit een hoog vleespercentage hebben. Dan is de brok totaal niet te binden. Vlees heeft een te hoog eiwit en vetpercentage.

De ingrediënten moeten tot poeder vermalen worden bij koud geperste brokken. Door ingrediënten tot poeder te vermalen, gaan ook essentiële vitaminen en mineralen verloren.

De combinatie van deze 2 nadelen maakt, dat geperste brokken minder noodzakelijke eiwitten, vitamine en mineralen bevatten. Uw hond dient vrijwel al zijn energie uit koolhydraten te halen. Koolhydraten zijn makkelijker opneembare energiebronnen dan vetten. Dit zorgt ervoor, dat uw hond na het eten korte tijd veel energie heeft. Echter niet voor langere periode. Als u geperste brokken voert, kunt u het voeren het beste uitspreiden in 2 of zelfs meer voedermomenten per dag.

Bij brokken met een beter gebalanceerde koolhydraat / vet verhouding, kunt u een hond prima 1 keer per dag voeden. Honden zijn van nature carnivoren. Carnivoren eten in de natuur niet de hele dag. Een carnivoor eet, als hij een prooi te pakken krijgt. Dat is over het algemeen niet dagelijks, laat staan 2 keer per dag. Daarom is bij een goede brok 1 keer per dag voeden prima. Er moet dan natuurlijk wel voldoende vet in de voeding zitten. Vetten zorgen voor een langzame geleidelijke energie opname.

geëxtrudeerde brok
Geëxtrudeerde brok

Wat is beter?

Uit dit artikel heeft u ongetwijfeld op kunnen maken, dat onze voorkeur sterk uit gaat naar geëxtrudeerde brokken. Nu zit hier wel een belangrijke nuance aan. Er bestaan geëxtrudeerde brokken, die voornamelijk bestaan uit kippenveren en granen. Voor zover hier bekend, zijn er geen geperste brokken waarbij zulke slechte ingrediënten gebruikt worden. Echter de beste geëxtrudeerde brokken, kunnen geperste brokken simpelweg niet tegenop vanwege bovengenoemde nadelen. Een geëxtrudeerde brok kunnen simpelweg hogere kwaliteit ingrediënten in gebruikt worden.

Een brok met het beste van beiden

Het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn, als er een brok bestond, die de voordelen van beiden heeft. Nu wil het toeval, dat er net een nieuw merk op de markt is gekomen, waarbij dit zo is. Het merk Yourdog, produceert brokken via een uniek concept. De brok is in de basis een hoge kwaliteit geëxtrudeerde brok. De brok heeft een zeer mooi eiwit / vet gehalte. De eiwitbronnen zijn voor het overgroot deel dierlijk. Oftewel vlees.

Na de bereiding van de basisbrok, wordt er koud een mengsel van o.a. visolie over de brokken gesproeid. Hierdoor blijven de unieke voordelen van o.a. Omega-3 vetten behouden. Tot slot worden er rasspecifieke vitaminen en mineralen eveneens koud toegevoegd. Door de vettige vochtige laag, blijven deze toevoegingen perfect kleven. Doordat ze niet verhit zijn, blijven de unieke voordelen van de toevoegingen ook perfect behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *