Help! Overal haren! Wat nu?

Als u gek bent op huisdieren, maar de haren een probleem vindt, dan is dit artikel allicht een uitkomst voor u. In het volgende artikel geef ik u graag een aantal tips om het verharen van uw huisdier te verminderen. De tips zijn met name bedoelt voor honden en katten, maar naar eigen inzicht kunt u de tips allicht ook toepassen voor andere dieren.

Waarom verharen honden / katten?

Veel honden en katten hoeven nooit naar de kapper. De vacht heeft een maximum lengte. Dit betekend natuurlijk niet, dat de haren van uw hond of kat niet groeien. Ze groeien net zo goed, als bij honden die geknipt moeten worden. Echter hebben de haren een groei cyclus. Als de haren hun maximum lengte bereikt hebben, vallen ze uit en maakt het haarzakje een nieuwe haar aan. Kortom, de haren vallen uit, om te voorkomen, dat ze maar door blijven groeien.

Vitamine B tekort

In veel gevallen is de haargroei cyclus echter korter, dan het eigenlijk hoort. Dat is bij honden en katten in veel gevallen te wijten aan een vitamine B tekort. Dit is op te lossen met de volgende middelen. Voor de hond en voor de kat. Als u het vermoeden heeft, dat uw hond of kat ongebruikelijk veel verhaard, kunt u het beste eerst uw dierenarts raadplegen. Het kan ook ernstigere oorzaken hebben.

Het wondermiddel, de Furminator!

De eerste tip is voornamelijk een waarschuwing. Er zijn vele wonder kammen / borstels te koop, die beloven het verharen per direct aanzienlijk in te perken. De meest bekende is de Furminator. Dit wonder middel is echter niet wat het lijkt. In eerste instantie werkt dit middel perfect. Door dit te gebruiken haalt u alle losse haren uit de vacht. Echter beschadigt u hier ook de goede haren mee. Deze zullen daardoor ook gaan uitvallen. Door herhaaldelijk gebruik, verkort u hiermee de haargroei cyclus. Uw hond of kat zal daardoor een kortere vacht krijgen en meer uitvallen. In het ergste geval kan uw hond of kat hier zelfs  permanente kale plekken aan over houden.

Dit betekend niet, dat een Furminator een absoluut slecht product is. Het is te gebruiken, als uw hond of kat in de rui is. Echter gebruik het dan vooral eenmalig en niet kort daarop weer. Let u er dan wel op, dat uw hond of kat de eerste paar weken daarna nog iets meer blijft verharen. Het is absoluut uit den boze om dan meteen weer de losse haren er uit te kammen met een Furminator of vergelijkbaar product. Gebruik dit soort ‘deshedding tools’ niet meer dan hoogstens een paar keer per jaar. Het is dan een fijn middel om de ergste losse haren bij de rui er uit te halen.

De enige echte effectieve oplossing

De enige echte goede oplossing, waarbij u de vacht van uw hond of kat niet aantast is als volgt. Een trimsalon kan een zogenaamde ontharingsbehandeling uitvoeren. Een trimsalon heeft hier de kennis, professionele producten en apparatuur voor om dit op de juiste manier te doen. Na zo’n behandeling zal uw hond of kat enkele maanden aanzienlijk minder verharen. Het is ook mogelijk dit zelf te doen.

Een ontharingsbehandeling werkt als volgt. Om te beginnen dient u de hond of kat te wassen. Was met een zeer milde shampoo en laat de shampoo minstens 20 minuten in de vacht intrekken. Dit is noodzakelijk, omdat de vacht van nature water bestendig is. De haren die los laten en het verharen veroorzaken, zijn vooral haren uit de ondervacht. Juist de ondervacht is moeilijk verzadigt te krijgen. Vervolgens dient u uw hond of kat droog te blazen met een waterblazer. Een waterblazer is absoluut iets heel anders dan een föhn. Met een waterblazer is het de bedoeling, het water uit de vacht te blazen. Daarom dient u het anders te gebruiken, dan een föhn. Dit doet u door, met de haargroeirichting mee, van boven naar beneden, de vacht droog te blazen. Dit dient te gebeuren met langzame bewegingen. Door dit te doen, blaast u de losse haren er letterlijk uit.

De grootste nadelen van het zelf doen zijn als volgt. De apparatuur en producten die u nodig heeft, zijn vrij prijzig. Naast een waterblazer en een goede shampoo heeft u ook een trimtafel nodig om uw hond of kat vast te zetten. Anders lukt het nooit, om uw hond of kat droog te blazen. Daarbij is de ruimte, waar u de ontharingsbehandeling uitvoert, echt een ravage als u klaar bent. De haren zitten letterlijk tot op het plafond geplakt. Om deze redenen, adviseer ik u naar een trimsalon te gaan. Als u het toch zelf wilt doen, adviseer ik u de volgende producten:

Conclusie

Het verharen van uw hond of kat heeft als doel, voorkomen dat de vacht steeds langer wordt. In veel gevallen verharen honden en katten teveel, door vitamine B gebrek. De bekende oplossingen van o.a. Furminator zijn niet de beste oplossingen tegen verharen. De beste oplossing is een volledige ontharingsbehandeling, bij voorkeur door een erkende trimsalon en vitamine B supplementen.

2 gedachten over “Help! Overal haren! Wat nu?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *