Hoe bescherm je een hond tegen de hitte

Met de komende hittegolf voor de deur, geef ik u graag tips om uw hond te beschermen tegen de hitte. Helaas bestaan hier nog wel wat misverstanden over.

Het grootste misverstand is, dat uw hond met de hitte last heeft van zijn dikke vacht. Om dit beter te begrijpen, kunnen we het beste bekijken hoe onze hond zich koelt en hoe wij ons koelen.

Wij mensen hebben over ons hele lichaam zweetklieren. Via deze klieren transpireren wij en dat koelt ons af. Daarom voelt het voor ons fijn, om met hitte niet teveel kleding aan te hebben.

Uw hond heeft geen zweetklieren over het hele lijf. Uw hond verliest zijn hitte voornamelijk via zijn voetkussens en tong. De tong werkt net als onze huid. Het vocht op de tong verdampt, wat warmte onttrekt. Daarom drinkt een hond met hitte aanzienlijk meer. Zorg dus altijd voor voldoende koel water met warm weer. De voetkussens stroomt veel bloed doorheen. Uw hond zal daarom met warm weer zoeken naar koude plekjes. De aanraking met de koude ondergrond tegen de voetkussens helpt een  hond warmte verliezen.

Bij een reu werken zijn genitaliën ook uitstekend om hitte te onttrekken. Daarom zie je een reu vaak als hij het warm heeft op ze rug liggen, zodat het zaakje als het ware goed kan luchten. Andere reuen gaan juist helemaal plat met de achterpoten gestrekt naar achter, zodat de genitaliën de koude grond raken.

De vacht van uw hond, beschermt hem juist tegen de hitte. De vacht werkt isolerend en houdt de warmte buiten en biedt tegelijkertijd bescherming tegen de zon. Uw hond koelt zich immers niet via de huid, zoals u en ik.

Sommige honden worden, vanwege bijvoorbeeld het klitten van de vacht, regelmatig geschoren. Dat hoeft ondanks bovenstaande alsnog niet slecht te zijn. Wat wel belangrijk is, dat de vacht niet te kort op de huid wordt afgeschoren. Als de hond korte stoppeltjes heeft, kan hij niet alleen trimkoorts krijgen, maar ook ernstig verbranden in de zon. De huid van uw hond is nog veel gevoeliger voor zonlicht, dan onze huid.

De meest eenvoudige tip is, vermijdt de hete zon. Geef uw hond de mogelijkheid zich altijd terug te trekken. Ga niet midden op de dag een lange wandeling maken. Ga al helemaal niet rennen, fietsen of andere inspanning met uw hond doen midden op de dag. Probeer ’s ochtends en ’s avonds een wandeling met uw hond te maken. Dan is de buitentemperatuur het laagst. Hou het midden op de dag op een klein rondje, zodat uw hond ze behoefte kan doen. Probeer zoveel mogelijk met uw hond in de schaduw te blijven midden op de dag.

Sommige honden hebben meer last van de hitte dan anderen. Honden met een zwarte vacht of op een hogere leeftijd, zullen sneller last hebben van de hitte. Als uw hond erg last heeft van de hitte, kunt u tegenwoordig ook producten kopen om uw hond te helpen. Er zijn tegenwoordig legio producten te krijgen, waarmee u uw hond kunt bijstaan. Bijvoorbeeld speciale warmte onttrekkende tuigjes, halsbanden, bandana’s, matten en jasjes. Aqua Coolkeeper is een voorbeeld van een merk, met erg goed werkende verkoelende producten.

Samenvattend komt het neer op het volgende. De hond heeft zijn vacht nodig voor bescherming tegen de zon en warmte. Zorg met name met hitte, dat uw hond altijd koel drinkwater tot zijn beschikking heeft. Voorkom inspanning op het heetst van de dag. Geef uw hond de mogelijkheid zich terug te trekken. Als het nog steeds voor uw hond echt zwaar is, overweeg dan hulpmiddelen voor verkoeling aan te schaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *