Hoe herken ik een broodfokker

De afgelopen paar weken zijn broodfokkers regelmatig in het nieuws geweest. Eerst kwam het verhaal van de broodfokker in het Belgische Kasterlee. Niet al te veel later later werden in het zuiden van Nederland invallen gedaan bij broodfokkers waar wederom tientallen honden weggehaald zijn. Broodfokkers zijn een probleem, wat al jaren bekend is. Het bestrijden ervan lijkt echter helaas meer op symptoombestrijding. Vanuit de overheid verwachten wij natuurlijk dat ze hun best doen dit probleem aan te pakken. Echter is het probleem vooral op te lossen door informatie omtrent dit fenomeen zoveel mogelijk te delen. Het bestaansrecht van broodfokkers zit hem immers puur in het feit, dat er nog altijd mensen pups bij ze kopen. In dit artikel deel ik daarom graag een aantal tips met u over hoe u een broodfokker kunt vermijden en wat eventuele alternatieven zijn voor een broodfokker.

Zielige hondjes

Broodfokkers fokken zelden tot nooit honden met een stamboom

Het makkelijkste advies om broodfok voor een belangrijk deel uit te sluiten is een pup met een Nederlandse, Duitse of Belgische stamboom kopen. Bij elke pup met een stamboom wordt DNA onderzoek gedaan om de afstamming te controleren. Bij elk nest komt de controlerende instantie (in Nederland de Raad van Beheer) persoonlijk langs om de pups van een identificatiechip te voorzien. Bij het constateren van eventuele misstanden, zal daar meteen melding van gemaakt worden. Dat maakt het bijzonder moeilijk om als broodfokker pups met een stamboom te verhandelen. Bij honden met een stamboom zijn vele regels die nageleefd dienen te worden voor het welzijn van de honden. Als men zich hier niet aan houdt, krijgt men eenvoudig geen stamboom en riskeert sancties. Een voorbeeld zijn de welzijnsregels voor de moederhonden:

 1. Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt.
 2. Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
 3. Een teef, waaruit eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 96 maanden heeft bereikt.
 4. Een teef mag niet meer worden gedekt na de dag waarop haar vijfde nest is geboren.
 5. Tussen de geboortes van twee opeenvolgende nesten van dezelfde teef dient een termijn van minstens 12 maanden te zitten

Daarnaast komen bij steeds meer rassen ook specifieke eisen voor onderzoeken naar o.a. erfelijke aandoeningen en gedragsstoornissen. Kortom een lange lijst met regels, waar een fokker die honden met een stamboom fokt aan moet voldoen. Door o.a. actief DNA onderzoek is het ook niet mogelijk om van deze regels af te wijken.

Bij een hond zonder stamboom, kan men natuurlijk ook zeggen soortgelijke maatregelen te nemen. Het probleem bij honden zonder stamboom is echter, dat daar vrijwel geen enkele controle op mogelijk is. Daardoor is broodfok ook makkelijk mogelijk. Als fokker herken ik hoe een moederhond die pas bevallen is er uit ziet. Net als bij ons mensen laat dat immers ook bij een hond sporen na. Als ik op internet kijk, zie ik regelmatig foto’s van honden met pups, waarbij de volwassen hond overduidelijk niet de moeder kan zijn. Als leek kan dit moeilijk te herkennen zijn. Bij pups met een stamboom is dit soort misleiding onmogelijk.

Broodfokkers maskeren zichzelf door met katvangers te werken

Op internet geeft men vaak als advies om alleen een pup te kopen als de ouderdieren aanwezig zijn. Om bovengenoemde reden is dit advies tekort door de bocht. Immers is het bij honden zonder stamboom onmogelijk voor u te controleren dat dit ook daadwerkelijk de ouders zijn.  Broodfokkers staan er ook bekend om met zogenaamde katvangers te werken. De pups komen bij liefst een zo normaal mogelijk gezin thuis, die doen zich voor als de fokker. In werkelijkheid zijn ze enkel een doorgeefluik om te maskeren dat het broodfok is. Dat maakt het erg moeilijk om een broodfokker te herkennen.

Een pup met een stamboom is over het algemeen een stuk duurder, dan een pup zonder stamboom. De reden hiervoor is vrijwel volledig te wijten aan het feit, dat bij pups met een stamboom veel meer kosten gemaakt worden om het welzijn van de honden te verbeteren. De stamboom zelf is geen grote kostenpost voor een fokker. Proberen zo leuk en gezond mogelijke pups te fokken in een zo prettig mogelijke omgeving is daarentegen wel een zeer kostbare aangelegenheid.

Hoe vermijdt u een broodfokker als u geen geld heeft voor een pup met een stamboom?

Een erg veel genoemde reden waarom veel mensen bij een broodfokker eindigen is. Men heeft niet genoeg geld voor een hond met stamboom. Als u echt geen geld kunt sparen voor een hond met stamboom, denk dan ook goed na of u wel genoeg geld heeft om uw hond te verzorgen. De verzorging van een hond is niet goedkoop. Met name als er iets met uw hond is, lopen de  dierenarts kosten erg snel hoog op.

Een enkel voorbeeld hiervan is. Als uw hond zijn poot breekt, kost operatie en herstel ongeveer € 2000,-*. Als u daar geen geld voor heeft, moet de poot geamputeerd worden of de hond ingeslapen. Het is ook mogelijk om dit soort voorvallen te verzekeren. Echter is dat ook een kostbare aangelegenheid en voor een krappe beurs allicht ook niet mogelijk.

Een goed alternatief voor een pup met stamboom is het asiel. Een hond uit het asiel redden is een goede daad en een goedkope manier om een hond in huis te krijgen. Ook dan weet u zeker, dat u geen broodfokker sponsort.

Het is ook mogelijk om bij een goede fokker een ‘herplaatser’ voor in aanmerking te komen. De meeste fokkers herplaatsen oudere honden waar ze niet meer mee kunnen fokken. Dit gebeurt om te voorkomen dat ze teveel honden krijgen. Op die manier heeft de oudere hond een fijne oude dag. De fokker kan zo beter zorgen dat alle andere honden voldoende aandacht, zorg en liefde krijgen. Voor een ‘herplaatser’ vraagt men over het algemeen ook een lagere prijs dan voor een pup.

Conclusie

Het herkennen van broodfok is erg moeilijk en voor een leek vrijwel onmogelijk. De beste manier om zeker te weten dat u geen broodfok sponsort is een hond uit het asiel halen of een hond met een stamboom aanschaffen.

 

* bron van het genoemde bedrag is Medisch Centrum voor Dieren te Amsterdam

2 gedachten over “Hoe herken ik een broodfokker”

 1. Zelf heb ik een boomertje, bij uitstek een hondje waar je veel broodfok bij ziet.
  Ik nestfoto’s van het hondje gezien vanaf het moment dat ze geboren waren en ben er zelf op bezoek geweest toen het hondje 4 weken was. Toen heb ik de moeder, de vader en de broertjes en zusjes gezien.

  Voor mij was het op die manier een betrouwbare manier waarbij ik de kans op broodfok kon uitsluiten.
  Heb nog steeds af en toe contact met de mensen waar ze vandaan komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *