Honden voeding

De meest voorkomende vraag is, wat voor soort voer kan ik het beste aan mijn hond geven. Ik deel graag mijn mening met u. Ik zal u uitleggen wat mijn advies is en u uitleggen waarom ik u dit adviseer.

De eerste vraag die men hier altijd stelt is: “Vers vlees of brokken?”

Ondanks dat het internet eigenlijk bijna unaniem zegt “Vers vlees”, is het antwoord hier op mijns inziens genuanceerder. Een groot deel van de honden brokken zijn slecht. Het is echter een fabel, dat alle brokken troep zijn. Omgekeerd is het ook een fabel, dat alle vers vlees goed is. Goede kwaliteit vers vlees heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van brokken. Echter helaas toch ook nadelen. De keuze zou dan ook echter naar mijn mening meer af moeten hangen van persoonlijke voorkeur.

Veel voorkomende ‘mythes’ over honden brokken

De volgende stelling is veel terug te vinden op internet: “Alle honden brokken zijn troep, gemaakt van o.a. dierlijk afval.” Dit is niet waar. Helaas is dit wel bij veel merken honden brokken het geval. Met name veel grote merken, gebruiken erg goedkope ingrediënten. Denk hierbij aan merken als Pedigree, Bonzo, en Hills’s. Het is ook niet zo, dat aan de prijs te zien is, wat de kwaliteit is. Royal Canin is hier een goed voorbeeld van. Dit merk gebruikt goedkope ingrediënten, maar behoort tot de duurste voer merken.

Nog een veel terug te vinden stelling is: “Honden lusten alleen honden brokken, omdat ze stijf staan van de conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.” Ook dit is enkel waar voor een deel van de merken. Er zijn zeker meerdere merken, waar dit gewoon echt niet waar bij is.

Voordelen vers vlees ten opzichte van honden brokken

Vers vlees van goede kwaliteit heeft als belangrijkste voordelen o.a. dat uw hond minder poept, het gebit blijft schoner, uw hond drinkt minder, uw hond plast minder en uw hond zal minder snel last krijgen van darm klachten.

Nadelen ver vlees ten opzichte van honden brokken

Het geven van vers vlees is lastig, wanneer u op vakantie gaat of de hond naar een oppas adres brengt. Bij jonge honden kan het wenselijk zijn, uw hond ‘te laten werken’ voor zijn voeding. Dat is met vers vlees een stuk lastiger, dan met honden brokken. Vers vlees is  niet altijd even makkelijk verkrijgbaar. Vers vlees voor uw hond is lastig te bewaren, omdat het veel ruimte in neemt in de vriezer. Het voeren wordt een vies klusje.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar het geven van honden brokken. Daarom zal mijn advies verder ook hier op gericht zijn. Vers vlees is zeker een erg goede keuze. Echter heb ik daar geen persoonlijke ervaringen mee en kan ik hier u dus niet goed over informeren.

Wat is de samenstelling van een goede honden brok?

Zelfs deskundigen zijn verdeeld over wat goede voeding is. Echter zijn vrijwel alle deskundigen eensgezind over het volgende. Een hond heeft nodig:

  1. Eiwitten
  2. Vetten
  3. Koolhydraten
  4. Vitaminen
  5. Mineralen
  6. Sporenelementen
  7. Ruwvezel
  8. Water

De gewenste verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten is 25% eiwitten, 25% vetten, 50% koolhydraten. Indien u voeding geeft, waarbij dit afwijkt. Betekend dit niet per definitie, dat het slechte voeding is. Houdt echter rekening met het volgende. 1 gram vetten bevat 9 kcal. 1 gram koolhydraten bevat 4kcal. Indien het percentage vetten dus omhoog gaat, dient ook het percentage eiwit om hoog te gaan. Zodat uw hond alsnog genoeg eiwitten binnen krijgt. Een voeding met een hoger vet percentage, zal uw hond immers minder van nodig hebben.

Kwaliteit van ingrediënten voor de juiste ‘biologische waarde’ eiwitten

Naast de juiste samenstelling is ook de kwaliteit van de eiwitten erg belangrijk. Dit is belangrijk om de volgende reden. Eiwit moleculen zijn opgebouwd uit aminozuren. Een hond kan zeker 8 verschillende benodigde aminozuren niet zelf in zijn lichaam produceren (een jonge hond zelfs 10).

Het gehalte aan bruikbare eiwitten van verschillende eiwit bronnen wordt de ‘biologische waarde’ genoemd. Zo zie je dat bijvoorbeeld mais bij veel voer soorten als eiwit bron gebruikt wordt. De biologische waarde van mais is echter slechts 54. Daarbij komt ook, dat als mais voor 80% bestaat uit 1 soort aminozuur, dan is de daadwerkelijk benutte biologische waarde nog veel lager. Uw hond heeft dan immers nog steeds de 7 andere soorten te kort van. Het teveel van de soort, wat in mais zit, wordt afgebroken in het lichaam van uw hond. Dit is dan wel weer te compenseren met andere eiwit bronnen, waar de andere 7 aminozuren weer meer in voorkomen. Zo kan dan alsnog de totale gewenste biologische waarde bereikt worden.

De norm voor goede voeding is een biologische waarde van 50-60. Eiwit bronnen met een biologische waarde van slechts 54 zijn dus niet erg goed. Ter vergelijk heeft kippen eiwit een biologische waarde van 96.

Er komt dus erg veel bij kijken om goed voer te produceren. Het is in theorie ook mogelijk om goed voer te produceren, met mindere ingrediënten. Als deze ingrediënten elkaar complimenteren, is het eind resultaat toch een voer met een goede biologische waarde.

Nu is dit natuurlijk wel een omweg gewoon om meer winst te maken. Als het echt om het welzijn van het dier gaat, gebruikt men natuurlijk gewoon zo goed mogelijke eiwit bronnen. In vrijwel alle gevallen zijn dierlijke eiwit bronnen beter, dan plantaardige.  Echter ook duurder.

Wat betekend dit nu voor de keuze van een goede honden brok?

Vreemd genoeg, als u bovenstaande in acht neemt, betekend dit het volgende. Een hondenbrok met een erg hoog vlees percentage, is niet goed voor uw hond. Een niet nader te noemen voer merk heeft bijvoorbeeld als zelf benoemd pluspunt, dat het veel vers vlees bevat. Als we dan kijken naar de samenstelling, komen we uit op een verhouding van eiwit / vet / koolhydraat van 30,6 / 22,3 / 47,1. Oftewel, echt behoorlijk teveel eiwit. Wat bovendien volstrekt onnodig is, omdat de gebruikte eiwit bron een hoogwaardige bron is. Dan zou men dus eerder aan de lage kant moeten zitten.

Teveel eiwit wordt in de lever afgebroken om als brandstof te gebruiken. Dit voer zorgt dus voor een onnodige belasting van de lever. Het heeft immers met zekerheid veel te veel eiwit.

Het is dus van belang een goede balans te hebben met voer.

Bovenstaande in relatie tot het verleden

Zoals u allicht weet, stammen vrijwel alle honden van tegenwoordig af van wolven. In de natuur eten wolven hun prooi met huid en haar op. De huid en haren voorziet de hond van o.a. de benodigde ruwe vezels. De maag  en darm inhoud voorziet de hond van ‘voor verteerde’ plantaardige ingrediënten, ruwe vezels en meer. Het skelet van de prooi vormt een bron van calcium. Zo wordt elk deel van het prooidier door de wolf in de natuur benut. Door het uitsluitend geven van wat wij mensen goede kwaliteit vlees beschouwen, komt uw hond dus veel te kort. Vandaar dat het beste voer ook bevat, wat in de ogen van sommigen ‘troep’ is.

Conclusie

Het beste is dus een voer, met een goede verhouding tussen bronnen van vezels, koolhydraten, vetten en eiwitten. Zonder conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Met een goede kwaliteit eiwit bronnen. Er zijn meerdere merken voer die aan deze omschrijving voldoen, namelijk o.a.:

Persoonlijk heb ik de beste ervaringen met Pro Plan. Ik heb diverse merken voor mijn honden geprobeerd, maar Pro Plan bevalt nog altijd het beste voor mijn honden. Ze doen het er het beste op en genieten het meest van hun voer. Vandaar dat ik u dit merk aanbeveel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *