Nog meer tips voor een geslaagde wandeling met uw hond

Dit artikel dient als vervolg op wat-moet-u-weten-als-u-gaat-wandelen-met-uw-hond. We hebben hier leuke reacties op gehad, maar ook vragen. Een tweetal onderwerpen kwamen daarbij herhaaldelijk terug. Daar zult u dan ook meer over lezen in dit stuk.

Pas op met takken!

Bij het maken van een wandeling, is het natuurlijk erg leuk om ook met uw hond te spelen. Allicht vindt u het leuk om een tak te gooien en door uw hond te laten apporteren. Veel honden vinden het leuk om gewoon met een tak in hun bek te lopen. Beiden is echter levensgevaarlijk. Doe dit nooit! Als uw hond met een tak in de bek loopt, pak de tak dan af en geef iets anders. Takken zijn een erg veel voorkomende doodsoorzaak bij honden. Een hond kan op vele verschillende manieren zich ernstig verwonden aan een tak. Denk aan o.a.

  • Stikken in een stuk schors
  • Tijdens het rennen per ongeluk ergens aan blijven haken met ernstig kaak/nekletsel tot gevolg
  • Met apporteren de tak verkeerd vangen
  • De bek beschadigen door schors of andere scherpe stukjes aan de tak

Een leuk veilig alternatief is er wel. Een latex tak is een heel goed alternatief. Dan heeft de hond toch ze tak, maar dan zonder de gevaren.

Hoe kan ik trekken van mijn hond tegen houden?

We kunnen niet genoeg benadrukken, dat honden absoluut niet moeten trekken aan de riem. Dat is zeer slecht voor de gewrichten, maar daarbij natuurlijk ook erg vervelend voor u als baasje. Daarom een kleine basis waarmee u allicht het trekken aan de riem kunt verhelpen.

Wat moet u weten, voordat u aan stapĀ  1 begint

De essentie van de oplossing is, om samen met uw hond te lopen. Dat wil dus zeggen, met aandacht voor elkaar. Uw hond is natuurlijk prima in staat om zijn tempo aan u aan te passen. Als uw hond aandacht voor u heeft, loopt hij gezellig samen met u op.

Om aandacht van uw hond te krijgen, dient u dit te trainen. De eerste stap daarbij is zoeken, naar iets, wat uw hond absoluut geweldig vindt. Een traktatie of speeltje, wat zo lekker of leuk is, dat uw hond er alles voor over heeft. Gedroogde kip valt vaak erg goed in de smaak. U kunt dit eenvoudig in kleine stukjes knippen om als beloning te gebruiken. Het is echt zaak iets te vinden, wat uw hond absoluut geweldig vindt.

Elke stap in dit proces dient een aantal keer herhaald te worden. Als het moeizaam gaat, dient u dezelfde stap zelfs een paar dagen lang even kort te oefenen. Het is belangrijk niet te snel te gaan. Als u merkt dat uw hond de volgende stap niet goed oppakt, ga dan terug naar de stap die wel lukte. Als uw hond het te vaak niet goed doet, zal hij de moed opgeven en het niet eens meer proberen. Bouw dus rustig op. Dit proces is persoonsgebonden en omgevingsgebonden.

Dat wil zeggen als u dit met uw hond traint, zal de hond dit bij een ander of in een andere omgeving in eerste instantie nog niet doen. Dat moet opnieuw getraind worden. Dit proces gaat wel elke keer sneller, omdat de hond het principe wel begrijpt. Als u op veel plaatsen en liefst met verschillende personen getraind heeft, zal uw hond het uiteindelijk altijd en overal goed doen. Begin met oefenen in een omgeving die vertrouwd is en met weinig afleiding. Bij voorkeur de tuin of anders de huiskamer.

Achteruit lopen metĀ  uw hond

De manier van lopen zal voor zowel u als uw hond iets compleet nieuws zijn. Begin daarom eenvoudig. In het begin kunt u het beste achteruit lopen en contact houden met uw hond. Kijk elkaar aan en praat tegen uw hond. Als uw hond u netjes volgt, prijs hem dan en geef een traktatie. Geef de traktatie altijd voor u en als uw hond zich gedraagt. Als dit goed gaat kunt u een stap verder gaan. Blijf met uw hond dezelfde richting in lopen en draai dan een halve cirkel, zodat u dezelfde kant op staat als uw hond. Als uw hond u intussen niet voorbij gerend is en nog steeds aandacht voor u heeft, beloon dan uw hond. Hierbij dient u de traktatie achter u te geven. Zo dwingt u uw hond om achter u te blijven voordat hij de traktatie krijgt. Voorbeelden van plekken om de beloning te houden voordat u deze geeft zijn, bij uw knieholte of bij een grotere hond ter hoogte van uw heupen. Uw hond dient in zijn geheel achter u te zijn voordat hij de beloning krijgt.

Uitbouwen om uiteindelijk alleen vooruit te lopen

Als de bovenste stappen elke keer goed gaan, bouw dit dan uit en probeer een stukje vooruit te lopen. Zolang de hond achter u blijft is het goed. Blijf de traktatie achter u geven. Blijf dit uitbouwen door te proberen steeds verder te lopen zonder de aandacht van uw hond te verliezen. Zodra u een stukje kunt lopen zonder dat de hond u voorbij schiet, kunt u proberen om niet meer achterstevoren te starten. Als dit ook goed gaat, kunt u geleidelijk ook beginnen om dit in andere omgevingen en situaties te oefenen. Bouw dit ook weer rustig op. Begin hierbij gewoon met het vertrouwde uitlaat rondje als er geen andere dieren of mensen in de buurt zijn. Naar mate het steeds beter gaat, kunt u de lat steeds hoger leggen.

Als u dit rustig aan opbouwt en mee blijft oefenen, zal uw hond altijd samen met u lopen. Probeer wel altijd aandacht voor uw hond te houden tijdens het lopen. Als uw hond u met een vragende blik aankijkt, dient dit altijd beantwoord te worden. Zodra u dit gaat negeren, gaat uw hond geleidelijk aan terug vallen in oude gewoontes en weer ze eigen gang. Uiteindelijk zal uw hond dan ook weer gewoon gaan trekken aan de riem als vanouds.

Dit proces duurt minstens een maand. In de meeste gevallen gaan er maanden overheen, voordat het uiteindelijke resultaat bereikt is.

Ondanks de ogenschijnlijk uitgebreide uitleg, is dit slechts een zeer beknopte samenvatting van de vele aspecten die erbij komen kijken om uw hond te leren mee te lopen met aandacht voor u. In veel gevallen zal deze beknopte uitleg zeker de gewenste resultaten helpen bereiken. Mocht het echter niet het beoogde resultaat hebben, adviseer ik u op cursus te gaan bij een hondenschool. Zij kunnen met u meekijken en u feedback geven over wat goed en wat fout gaat. Zo kunnen zij u helpen om alsnog het resultaat te behalen, wat u wilt.

Laat even weten hoe het gaat!

Als u dit leuk vindt om mee aan de slag te gaan, laat dan alstublieft ook weten hoe het gaat. Allicht kan ik of een andere lezer u nog meer tips geven als u tegen iets aanloopt. Of misschien heeft u juist zelf wel tips waarmee u anderen kunt helpen tot betere resultaten te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *