uzelf beschermen tegen teken tijdens een boswandeling met uw hond

Het beschermen van uw hond tegen vlooien en teken als u een boswandeling met uw hond maakt is al een hoop over gezegd. Wij hebben hier eerder ook nog een blog artikel over geschreven. Dit artikel gaat over een daar aan gerelateerde vraag. Hoe kunt u uzelf beschermen tegen vlooien en teken tijdens een boswandeling met uw hond?

Ixodes Hexagonus (oftewel teek)
Ixodes Hexagonus (oftewel teek)

Teken zijn kleine spinachtigen, die zich laten vallen vanuit o.a. struiken als een mens of dier langskomt. Omdat ze zo klein en licht zijn, voelt u er vrijwel niets van als 1 op u landt. Vervolgens loopt de teek meestal een stukje op uw lichaam om zich op een relatief beschut plekje ‘in te graven’. Op dat moment voelt u het zeker wel. Dat is vaak vrij pijnlijk. Als de teek zich eenmaal heeft ingegraven, kunt u het beste met een eenvoudige tekentang deze er uit trekken. Het is erg belangrijk dat u een teek altijd binnen 8 uur verwijdert. Dit voorkomt de kans op de ziekte van lyme aanzienlijk. Controleer daarom altijd uw hond en uzelf op teken na een boswandeling.

Het is ook mogelijk uzelf preventief te beschermen tegen teken. Dit is redelijk vergelijkbaar met hoe het bij de hond gaat. Wij zijn voorstander van de werkzame stof ‘Permethrin’. Wat veel mensen niet weten is, dat u dit zelf ook kunt gebruiken. Van diverse merken zijn er sprays met permethrin op de markt. Om u tegen teken te beschermen, kunt u uw kleding hiermee behandelen. Spuit met name de broekspijpen van uw kleding in met dit middel. Als een teek in aanraking komt met uw kleding, zal deze sterven.

Enkele voorzorgsmaatregelen dient u in acht te nemen als u dit doet. Laat het kledingstuk eerst goed opdrogen voor u het weer aantrekt. De plek waar u uw kleding behandelt dient goed geventileerd en uit de buurt van water te zijn. Permethrin is erg schadelijk voor het aquatisch milieu. Als het dus in uw vijver komt, sterven uw vissen waarschijnlijk. Als u geen vijver heeft, is het aan te bevelen de kleding in de tuin te behandelen. Katten zijn overgevoelig voor permethrin. Als u zelf katten heeft, begin hier dan gewoon helemaal niet aan. Als uw buren katten hebben, behandel de kleding dan vooral niet in de tuin. Als uw met permethrin geïmpregneerde kleding draagt, blijf dan zoveel mogelijk uit de buurt van katten.

Om uzelf tegen teken te beschermen is het van belang uzelf ongeacht het weer goed te bedekken als u het bos in gaat. Als u echt geen teken wilt, draag dan altijd minstens een lange broek als u het bos in gaat.

Een gedachte over “uzelf beschermen tegen teken tijdens een boswandeling met uw hond”

  1. Ik maak mijn eigen anti-tekenmiddel van water, appelazijn en Neem-olie en hiermee spuit ik mijn honden, mijn kat en mijzelf dagelijks in: goedkoop, milieuvriendelijk, effectief en veilig voor zowel honden als katten! Ik gebruik het al jaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *