Verschillende soorten bodembedekking voor knaagdieren

Met het warme weer wordt het weer tijd dat konijnen, cavia’s, e.d. weer over gaan naar hun buiten verblijf. Met het warme weer groeit ook het belang van tijdig de bodembedekking vervangen. Met warm weer gaat het immers een stuk sneller stinken en ongedierte aantrekken. Wij krijgen veel vragen over welke bodembedekking het beste is. Daarom leggen we in dit artikel graag uit wat de voor- en nadelen zijn van verschillende soorten bodembedekking. In dit artikel benoemen we de meest gebruikte bodembedekkers.

Zaagsel / houtvezel / Houtsnippers

Houtvezel
Houtvezel

Traditioneel met name gebruikt voor binnen hokken. Dit type bodembedekking is echter af te raden. Het absorptievermogen is niet erg hoog waardoor het snel gaat stinken en ongedierte aantrekt. Daarbij kan het ook scherp zijn voor de ogen en mond van uw konijn of knaagdier. Dat maakt dit ondanks de populariteit een minder geschikte bodembedekking naar onze mening.

Mocht u toch kiezen voor zaagsel / houtvezel. Dan adviseren wij u om hennepvezel in overweging te nemen. Dat is in vrijwel alle opzichten vergelijkbaar met zaagsel / houtvezel. Echter is hennepvezel ‘zachter’, waardoor het schade aan ogen en mond voorkomt en heeft het een beter absorptievermogen dan regulier zaagsel.

Stro bodembedekking

Stro
Stro

Stro is een bodembedekker die met name gebruikt wordt voor buiten verblijven. Het is een goedkope, eenvoudige en redelijk effectieve oplossing. Het nadeel is echter, dat het absorptievermogen te wensen over laat. Het verblijf van uw knaagdier of konijn zal met stro redelijk snel gaan stinken en verschoont moeten worden. Stro vinden knaagdieren en konijnen vaak wel heerlijk om in te nestelen. Als uw knaagdier of konijn ook graag nestelt in stro, adviseren wij stro te combineren met een meer absorberende bodembedekker.

Houtkorrels bodembedekking

Houtkorrel
Houtkorrel

Houtkorrels worden niet vaak als bodembedekking gebruikt bij knaagdieren of konijnen. De combinatie van houtkorrels en stro is echter wel een goede. Een laagje houtkorrels op de bodem kunnen het gebrek aan absorptie vermogen van stro goed compenseren. Door de combinatie biedt het uw konijn of knaagdier ook nog de mogelijkheid om te nestelen.

Katoen bodembedekking

Katoen
Katoen

Een bodembedekker die nog steeds groeit in populariteit is katoen. Heeft een goed absorptievermogen, is niet scherp of hard. Hier kan een konijn of knaagdier ook lekker in nestelen. Dit is naar onze mening dus 1 van de betere keuzes voor een bodembedekker.

Papier bodembedekking

back-2-nature
back-2-nature

Bodembedekkers gemaakt van gerecycled papier zijn bij veel mensen niet erg bekend. De mensen die hier bekend mee zijn, zweren er over het algemeen bij. Een papieren bodembedekking, zoals back-2-nature heeft een ongekend absorptie vermogen, is niet scherp of hard en kan goed in genesteld worden. Kiezen voor een bodembedekking van gerecycled papier betekend automatisch dat u minder vaak het hok van uw knaagdier of konijn schoon hoeft te maken. Door het uitzonderlijke absorptievermogen wordt het simpelweg minder snel vies. Dit is daarom de absolute aanrader.

Ons advies

Wij adviseren als bodembedekking sowieso Back-2-Nature te gebruiken. Het is te overwegen om dit te combineren met Stro, zodat uw knaagdier of konijn meer mogelijkheden heeft om lekker in te nestelen.

2 gedachten over “Verschillende soorten bodembedekking voor knaagdieren”

  1. Bij zaagsel/houtvezel/houtsnippers is het wellicht ook zinvol om aan te geven dat die niet van naaldbomen/naaldhout afkomstig mag zijn omdat naaldhout giftig is voor o.a. konijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *