Vlooien- en tekenbestrijding bij honden en katten

Nu de zomer weer dichterbij komt, verschijnen er ook weer meer insecten. Het bestrijden van vlooien en teken is daardoor elk jaar in het voorjaar weer een veelbesproken thema. Er zijn hier altijd veel vragen over. Middels dit artikel hoop ik u op weg te helpen met handige informatie omtrent de bestrijding van vlooien en teken.

Welke middelen werken wel / niet voor vlooien- en tekenbestrijding?

Ctenocephalides felis (oftewel een flo)
Ctenocephalides felis (oftewel een flo)

Bij middelen voor vlooien- en tekenbestrijding staat altijd de werkzame stof vermeldt. De stof fipronil werkt naar onze ervaring vrijwel niet. Alle middelen die hier op vertrouwen voor de bestrijding van vlooien en teken zijn daardoor niet erg effectief. Naar onze ervaring doodt fipronil de volwassen vlooien niet altijd. Fipronil biedt wel enigszins bescherming, maar sluit een besmetting met een vlooienplaag met zekerheid niet volledig uit. Enkele bekende middelen met fipronil zijn Frontline  en Exil.

Middelen die naar onze ervaring goed werken zijn Bolfo, Advantage en Advantix. Let er bij laatstgenoemde wel op, dat dit middel gevaarlijk is voor katten. Katten zijn overgevoelig voor de werkzame stof in Advantix en kunnen hier zelfs aan dood gaan. Als u katten en honden heeft, raden wij aan geen Advantix te gebruiken, maar enkel Advantage. Die is ongevaarlijk voor katten. Als u helemaal geen katten heeft en uw hond ook niet kort na het aanbrengen van het pipet in aanraking komt met katten, is Advantix een betere keuze.

Een ander erg goed middel is Seresto. Dit zijn vlooien- en tekenbanden. Een Seresto band bestrijdt de vlooien- en teken op uw kat of hond gedurende een langere termijn erg effectief. Het enige nadeel bij dit soort banden is, dat uw hond en /of kat altijd met een band om moet lopen.

Kussens voor vlooien- en tekenbestrijding

Tegenwoordig is ook een prachtig nieuw product op de markt genaamd ‘Bodyguard‘. Dit zijn kussens die voor een lange tijd vlooien en teken bestrijden. De kussens werken erg goed. Het enige om rekening mee te houden is, dat ze werken op basis van dezelfde werkzame stof als Advantix. Dat betekend dat katten overgevoelig zijn voor de werkzame stof in de kussens. In een huis waar ook katten komen of wonen is een Bodyguard kussen absoluut geen optie.

Vlooien- en tekenbestrijding pipetten zelf doseren

Als u in uw huis meerdere katten en / of honden heeft, is het aan te raden de pipetten zelf te doseren. De voordelen hiervan zijn als volgt.

U geeft zeker weten de exact juiste dosering. Een pipet is vaak een vrij ruime indicatie. Bijvoorbeeld een pipet van 10KG – 25KG bevat eigenlijk genoeg werkzame stof voor een hond van 25KG. Dus als u dit pipet geeft aan een hond van 12,5KG krijgt de hond 2x meer van de werkzame stof op ze huid dan nodig. Met de exact juiste dosering voorkomt u bijwerkingen en verzekert u zichzelf van een goede werking.

Het is een kostenbesparing. Een pipet voor honden tot 40KG bevat genoeg werkzame stof om ’40KG huisdier’ te behandelen. Een pipet voor honden tot 40KG kost over het algemeen maar iets meer, als een pipet tot 10KG. Terwijl er 4x zoveel in zit.

Als u het zelf wilt doseren, kan dit op de volgende wijze. Gebruik een injectienaald om de juiste dosering uit het pipet te halen. Haal de naald van de injectiespuit af. U kunt nu de spuit op dezelfde manier gebruiken om de stof aan te brengen als hoe u normaal een pipet gebruikt.

Bij het zelf doseren van vlooien- en tekenbestrijding pipetten dient u wel een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. U werkt met gif, dus draag rubber handschoenen. Let er op, dat het middel wat u gebruikt wel geschikt is voor alle dieren waar u het op gebruikt. U kunt bijvoorbeeld voor meerdere katten prima een pipet Advantage voor honden tot 40KG voor gebruiken. Echter Advantix gaan uw katten aan dood. Als u zelf gaat doseren, lees dan altijd grondig de bijsluiter. Daar staat precies in wat voor dosering u moet geven en ook eventuele risico’s. Neem bij enig twijfel of u het wel goed doet altijd contact op met ons of liever zelfs de fabrikant van het middel.

Gevaarlijke middelen voor vlooien- en tekenbestrijding

Ondanks dat we in Nederland vrij strenge wetgeving hebben voor het toelaten van medicijnen op de markt, zijn er toch ook middelen die bekend staan als gevaarlijk.

Op social media komen veelal waarschuwingen langs voor Bravecto tabletten. Het is moeilijk na te gaan of de claims waar zijn. Er zijn ook een hoop tegengeluiden voor de claim dat honden en katten dood kunnen gaan aan Bravecto. Echter gezien het hardnekkige gerucht, is vermijden allicht verstandig. Dan weet u zeker dat u geen risico neemt. Dit middel is uitsluitend bij de dierenarts te verkrijgen.

Als alternatief op de synthetische bestrijdingsmiddelen komt vaak de naam Wondercide opduiken. Omdat dit een biologisch middel is en niet synthetisch, is de opvatting dat het beter is en ongevaarlijk. Deze claim lijkt erg onterecht. Met name voor katten lijkt dit middel zelfs erg gevaarlijk. De beoordelingen op Amazon zijn in elk geval een duidelijke waarschuwing. Om deze reden willen wij Wondercide ook nooit in onze assortiment.

11 gedachten over “Vlooien- en tekenbestrijding bij honden en katten”

 1. Fijn artikel. …alleen ik heb een hondje dat absoluut niet tegen welk middel dan ook kan..😢 wordt hier erg ziek van en dan heb ik het niet over jeuk maar echt ziek ! Neurologische , dus dat spul is geen optie… dus u begrijpt hèt mischien al….is er ook iets anders? Mvg Wilma van Kaam

  1. Weet u of uw hond dit met alle werkzame stoffen heeft? Hij kan allicht ook overgevoelig zijn voor bepaalde werkzame stoffen? Heeft u ook geprobeerd met een lagere dosering? Zie bijvoorbeeld bovenstaande tip over zelf doseren. Allicht als u een exactere dosering geeft, verdwijnen de bijwerkingen? Met regulier gebruik van pipetten geeft u eigenlijk vrijwel altijd teveel. Zelfs tot wel 2x zoveel als voorgeschreven staat in de bijsluiter. Is het allicht een idee om een kleiner dan voorgeschreven dosering te geven met een grotere interval? Ik zou u hoe dan ook adviseren alle opties eerst met uw dierenarts en eventueel de fabrikant van het middel te overleggen. Naar mijn ervaring kunt u voor vragen ook heel goed met bijvoorbeeld Bayer rechtstreeks bellen.

   1. Onze York kan ook niet tegen geur kleur en smaak stoffen of welk chemische toevoeging dan ook.
    Dus we zijn nu bezig met vers voer en gedroogde hart enz als snack. Om ongedierte voor te blijven sproeien we nu een mix van appelazijn met thee tree olie en lavendel olie en dan een paar druppels op bijna een halve liter appelazijn met water hopen dat we verschoond blijven van ongedierte

    1. Dat klinkt duidelijk als een erg gevoelig hondje. Is uw York altijd al zo gevoelig geweest? Fijn dat u dan in elk geval iets gevonden heeft waar uw York wel tegen kan en wat nog lijkt te werken ook. Nu is voer met kunstmatige geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveermiddelen sowieso af te raden naar mijn mening. Er zijn ook heel veel brokken op de markt waar dat niet in zit. Ook de meeste vers voer varianten bevatten dat niet. Het zijn vooral de ‘supermarktmerken’ waar kunstmatige toevoegingen in zitten. Voor brokken adviseren wij altijd Yourdog. Die zijn ook volledig vrij van kunstmatige geur-, kleur-, smaakstoffen en conserveermiddelen. Die zijn bovendien ook tarweglutenvrij. Voor vers vlees zou ik u Barfmenu aanraden. Op beiden doet uw York het vast ook goed!

 2. Fijn dat u de waarschuwingen voor Bravecto meld, maar er zijn zeker net zo veel waarschuwingen voor Advantix. Daar worden ook elk jaar heel veel honden ziek van of erger… Ik weet helaas uit eigen ervaring hoe gevaarlijk het spul kan zijn en mijn Shih Tzu meisje heeft het bijna haar leven gekost. Dus wees alstublieft ook heel voorzichtig met het gebruiken van Advantix.

  1. Advantix zijn de meningen over het algemeen vrij positief over. Ook op websites met grotere aantal reviews is men overwegend positief. Uit eigen ervaring hebben wij ook nog nooit iets negatiefs meegemaakt. Echter doseren wij wel altijd zelf. Een Shih Tzu is een erg klein hondje. De kleinste pipetten zijn ‘4-10KG’. Dat betekend genoeg werkzame stof voor een hond van 10KG. Als uw hondje 4KG weegt, krijgt uw hondje als u dit volledige pipet gebruikt 2,5x de in de bijsluiter aanbevolen dosering. Zou dat allicht tot problemen geleid kunnen hebben bij uw Shih Tzu? Oftewel dat u onbedoeld een overdosering heeft gegeven?

 3. Ik heb meer dan genoeg negatieve ervaringen gelezen met advantix. Ik heb al jaren hondjes en ze krijgen hier nooit zomaar een pipet zonder nadenken. Dus ook mijn kleine Shih Tzu meisje niet. Zij woog destijds zo’n 5,5 kg en ik heb haar ongeveer 1/3 van de pipet gegeven. Omdat het bij haar de eerste keer was en omdat ze dus relatief weinig woog. Dus nee dat kan niet het probleem geweest zijn. Ze is allergisch voor de werkzame stof die er in zit en dat heeft haar bijna het leven gekost. Toch jammer dat u bij de beide reacties er min of meer van uit gaat dat er verkeerd gedoseerd is…

  1. Het was uiteraard een vraag. Het is immers een behoorlijk denkbare fout. Immers wordt het product vreemd genoeg verkocht als 1 pipet voor 4 tot 10KG. Oftewel dat een hond van 4KG het pipet ook zou moeten krijgen. Dus dat daadwerkelijk doen is een erg begrijpelijke fout. Ook is het goed voor te stellen dat het dan snel tot complicaties lijdt. Dan ligt de fout natuurlijk eveneens niet bij u, want het product is daar helaas niet duidelijk in. Overgevoelig voor de werkzame stof is natuurlijk ook een mogelijkheid. Echter nogmaals komen dit soort verhalen gelukkig niet zo vaak langs met Advantix. Uw waarschuwing is echter wel een goede. Het is ook een goed idee van u om bij de eerste keer gebruiken slechts een zeer geringe dosis te doen om te kijken of uw hond wel er tegen kan. Met die tip kunnen andere lezers allicht ook hun voordeel doen.

 4. Onze hond heeft inmiddels 2 Bravecto tabletten op en daarop niet een bijwerking (tot nu toe in ieder geval). Wij zijn erg blij met de tablet, nu hoef je niet uren op te letten dat je haar niet in haar nek aanraakt…

  Wij zouden het heel fijn vinden als er ook zulke tabletten zouden komen voor onze katten.

  Groet,
  Simone

 5. Hallo,
  Als je op internet kijkt kun je van iedere medicatie wel dood gaan,
  Mijn mening is dat dat per dier verschild de een kan er wel tegen en de andere niet
  Ik bedoel als je bijvoorbeeld naar mensen kijk t neem ik een voorbeeld, de diana pil. zijn mensen aan dood gegaan maar ander mensen gebruiken deze jaren en hebben nergens last van. Ligt er maar net aan of je gevoelig er voor bent en zo is het met een hond of kat het zelfde maar je zal toch iets moeten ondernemen zeker op het moment dat vlooien hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *