Vogels voeren tijdens het broedseizoen

Het voorjaar staat weer voor de deur. Voorzichtig beginnen sommige vogels daarom alweer met het bouwen van een nestje. Het voeren van vogels tijdens het broedseizoen is nog wel eens discussie over. Daarom hopen we meer duidelijkheid daarover te geven middels dit blog artikel.

Vaak wordt gezegd, dat vogels tijdens het broedseizoen helemaal niet gevoed mogen worden. Het bijvoeren zou als nadelen hebben, dat de pasgeboren vogeltjes kunnen stikken in pinda’s en zaden. Intussen is deze opvatting achterhaald. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft intussen aangetoond, dat het bijvoeren in het broedseizoen meer voordelen dan nadelen heeft.

Mama vogel met babietjes
Mama vogel met babietjes

Een uitzondering hier op zijn mezenbollen. De vetten in mezenbollen zijn niet geschikt voor pasgeboren vogels. Daarom is het geen goed idee om mezenbollen op te hangen tijdens het broedseizoen. Mezenbollen zijn meer geschikt voor de winter en herfst.

Een andere reden waarom vogels bijvoeren niet goed zou zijn is, omdat ze dan afhankelijk zouden worden van het bijvoeren. Ook deze theorie is intussen achterhaald. Intussen is bekend, dat vogels nooit voor 100% vertrouwen op 1 voedselbron. Vogels halen slechts maximaal 20% van hun benodigde voeding uit wat u geeft.

Door het bijvoeren van vogels tijdens het broedseizoen, helpt u vogels voldoende voedsel te vinden voor de pasgeboren vogels. Met name voor zaadetende vogels is dit erg waardevol. De zaden in de natuur zijn immers voor het grootste deel in de winter al opgegeten of verrot.

Wat voor voer kunt u het beste geven tijdens het broedseizoen?

Zoals reeds eerder gezegd is bijvoeren met name nuttig voor zaadetende vogels. Daarom zijn strooivoer en zonnebloempitten echte aanraders. Let er bij strooivoer wel op, dat er geen oliën of andere dunne / vloeibare vetten zijn toegevoegd. Met name jonge vogels kunnen niet goed tegen oliën en andere dunne vetten zoals margarine.

Voor grotere vogelsoorten kunnen pinda’s ook een goed idee zijn. Merels zijn bijvoorbeeld vaak erg gek op pinda’s. Als u pinda’s wilt voeren, koop dan uitsluitend ongebrande ongezouten pinda’s. De pinda’s voor menselijk consumptie in de supermarkt zijn vrijwel altijd gebrand en / of gezouten. Deze zijn voor vogels niet geschikt en zelfs giftig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *