Waar koop ik een pup

De vraag ‘Waar koop ik een pup?’ is een vraag die wij niet vaak horen. De meesten van u zullen al een huisdier hebben. Echter willen we wel graag wat tips geven. Kent u iemand die overweegt een hond te kopen of overweegt u dit zelf? Dan kan dit artikel u allicht helpen. Voordat we de vraag beantwoorden, geven wij u graag eerst een antwoord op de vraag “Waar moet ik geen pup kopen?”

erg schattige pup

Het eerste en meteen ook belangrijkste punt om op te letten is, vermijdt broodfokkers. Voor veel mensen die nog nooit een hond gehad hebben is ‘broodfokker’ een term die weinig zegt of zelfs volstrekt onbekend is. Een broodfokker wordt mee bedoelt, een fokker die puur voor het geld hondjes fokt. Dat komt neer op een fokker die zelf niet echt een dierenliefhebber is, maar puur voor het geld fokt met of handelt in honden en/of katten. Als een fokker echt hart voor dieren heeft, kan daar niet veel geld mee verdient worden. Het kost veel geld om honden een goed leven te bieden. Bij broodfokkers is het welzijn van de dieren geen belang.

Bij een goede fokker zal een hondje niet meer dan 1 keer per jaar gemiddeld een nestje krijgen. Bij een broodfokker krijgt een hondje elk half jaar een nestje. Daardoor kan het teefje nooit goed herstellen.

Er zijn ook broodfokkers, die helemaal niet daadwerkelijk fokken. Zij importeren pups uit landen zoals bijvoorbeeld RoemeniĆ«, Polen, enzovoorts. Deze verkopen ze in Nederland als eigen gefokte pups. In zo’n geval zult u de moederhond met de pups zelden samen te zien krijgen. Het komt ook voor dat ze liegen over wie de moeder is. Ze leggen de pups bij een hond die helemaal niet de moeder is. Dit is te herkennen. Ook bij honden zijn een zwangerschap en bevalling heftige gebeurtenissen. Tijdens het zogen verliest een teefje erg veel van haar vacht, wordt vrijwel altijd mager, de buik zal heel los en uitgezakt zijn van de dracht en de tepels zijn groter dan normaal door het zogen. Dit is bij de ene hond beter zichtbaar dan de andere. Een moeder hond met pups ziet er niet bepaald op haar best uit.

Vaak vindt men het moeilijk om een broodfokker te herkennen. Daarom geven we u graag een aantal kenmerken om u op weg te helpen. Het is natuurlijk niet zo, dat als een fokker aan 1 van deze kenmerken voldoet, het per definitie een broodfokker is. Als een fokker aan al deze kenmerken voldoet is dit vrijwel zeker wel het geval. Als een fokker aan 1 of meer van deze kenmerken voldoet, is voorzichtigheid wel geboden.

  • Broodfokkers fokken vrijwel altijd honden zonder stamboom, meestal kruizingen.
  • Een hondje bij een broodfokker kost doorgaans tussen de 200 en 400 euro.
  • Ouderdieren worden bij broodfokkers nooit getest op erfelijke aandoeningen.
  • Meestal kunt of mag u bij een broodfokker de pups niet bij de moeder zien drinken.
  • De ouderdieren zijn beiden niet aanwezig.

Er worden door broodfokkers tegenwoordig ook vaak ‘katvangers‘ gebruikt. Als u bij mensen thuis komt, die slechts 1 nestje hebben, maar toch aan bovenstaande punten voldoen. Dan is de kans groot, dat u bij een katvanger bent beland.

Naast broodfokkers zijn er ook veel gelegenheidsfokkers. Een pup kopen van een gelegenheidsfokker hoeft zeker niet slecht te zijn. Echter is voorzichtigheid hierbij ook geboden. Bij vrijwel alle honden komen erfelijke aandoeningen voor. Een gelegenheidsfokker zal in veel gevallen niet testen op de bekende erfelijke aandoeningen.

Het is een mythe, dat kruisingen vrijwel geen erfelijke aandoeningen hebben. Om rashonden gezonder te krijgen, wordt wel eens met andere rassen gekruist. Dit soort kruisingen worden echter altijd heel zorgvuldig gedaan. Daar gaat veel onderzoek aan vooraf. In zo’n geval wordt er heel zorgvuldig gekeken naar de erfelijke eigenschappen van beide rassen en eventueel bekende aandoeningen binnen de gebruikte lijnen. Het willekeurig kruisen van honden, sluit erfelijke aandoeningen helaas niet uit.

Een gezonde hond kan natuurlijk nooit gegarandeerd worden. Net zo min als bij mensen een gezonde baby gegarandeerd kan worden. Gelukkig wordt echter bij de fokkers die een hart voor honden hebben meestal wel getest op bekende erfelijke aandoeningen. Dat maakt de kans op een gezonde pup het grootste.

Pups zogen is zwaar voor een teefjeAls u een bepaald ras hond voor ogen heeft, verdiep uzelf dan in de veel voorkomende erfelijke aandoeningen. Koop een pup, waarbij de ouderdieren getest zijn op deze aandoeningen. U kunt hier het beste de rasvereniging van het betreffende ras voor raadplegen.

Om terug te komen op de vraag ‘Waar koop ik een pup?’ kunnen wij u het volgende antwoord geven. U kunt een pup op heel veel plekken kopen. Wilt u een pup waarvan de ouderdieren een goed leven hebben en de fokker zijn uiterste best doet om erfelijke aandoeningen te voorkomen? Dan raden wij u aan om te informeren bij de rasvereniging van het betreffende ras. Kruisingen raden wij u af. Natuurlijk hoeft een kruising niet slecht te zijn, maar dat is erg moeilijk om goed te beoordelen. Verantwoord kruisen komt erg veel bij kijken.

Om de rasvereniging te vinden, kunt u het beste kijken op:

De raad van beheer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *