Wat is het ideale gewicht voor uw hond

Als baasje wilt u natuurlijk het beste voor uw hond. Uw hond op een gezond gewicht houden, is van levensbelang. De risico’s van over- en ondergewicht komen we in dit stuk op terug. Veel mensen vragen zich af, wat het ideale gewicht is voor hun hond. Voor u daar een antwoord op krijgt, wil ik u eerst graag uitleggen wat het belang is van uw hond op het juiste gewicht houden.

Gevaren van overgewicht bij honden

Als uw hond te zwaar is, levert dat op termijn diverse gezondheidsklachten. Een aantal gevaren van overgewicht bij honden zijn o.a. een verhoogd risico op:

  • Gewrichtsklachten
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziektes
  • Vermoeidheid

Een hardnekkige opvatting is ook, dat honden in de groei mollig horen te zijn. Ook bij jonge honden is overgewicht zeer schadelijk. Met name bij grotere rassen, is dit een groot probleem. Overgewicht op jonge leeftijd zorgt ervoor, dat de botten en gewrichten zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Dit kan allerlei klachten op latere leeftijd veroorzaken.

Gevaren bij ondergewicht van hond

De gevaren bij ondergewicht van honden zijn kleiner, dan overgewicht. Dit is ook, waarom de meeste dierenartsen adviseren een hond liever te dun dan te dik te houden. Een potentieel gevaar van ondergewicht is, dat jonge honden zich niet goed kunnen ontwikkelen. Een hond met ondergewicht komt meestal niet alleen koolhydraten en vetten tekort, maar ook waardevolle voedingsstoffen. Jonge honden blijven daardoor vaak achter in de ontwikkeling.

Wat is het juiste gewicht voor een hond

Het juiste gewicht uitleggen, gaat het makkelijkste met een afbeelding. Zie de volgende afbeelding:

Juiste gewicht voor hond

Dit is voor elke hond van toepassing. Daarbij geldt met klem, dat plaatje 2 Ondergewicht beter is dan plaatje 4 Overgewicht. Dit ziet er bij elke hond anders uit. Een Bulldog op ideaal gewicht is natuurlijk nog steeds erg breed. Terwijl een windhond op ideaal gewicht erg smal is. Dat is de natuurlijke bouw van uw hond. Ook binnen een ras zit hier vaak variatie in. Met name tussen teefjes en reutjes kan dit verschillen.

Naar mijn ervaring is dit  het beste te bepalen, door de hond te voelen. Met name bij honden met meer vacht, is het slecht te zien. Bij een ideaal gewicht, kun je de ribben goed voelen, maar zit er wel een heel dun laagje overheen. Als je met beide handen langs de zijkanten van de hond beweegt, hoor je na de ribben met je handen automatisch iets naar binnen te bewegen. Bij de taille hoort uw hond immers slanker te zijn, dan bij de ribben.

Veel mensen stellen de vraag ‘Hoeveel moet mijn hond wegen?’. Dit is een vraag die erg moeilijk te beantwoorden is. U kunt hier het beste uw dierenarts voor raadplegen. Zij kunnen dat goed inschatten. Uw dierenarts kan dit bepalen door de hond te wegen en vervolgens te bekijken. Als uw hond licht overgewicht heeft, kan uw dierenarts over het algemeen erg goed inschatten hoeveel KG uw hond moet verliezen om op gezond gewicht te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *