Wat kunt u doen aan gewrichtsklachten bij uw hond

Gewrichtsklachten bij honden komen helaas heel veel voor. In de meeste gevallen vooral bij oudere honden in de vorm van bijvoorbeeld artrose. Helaas soms ook al bij jongere honden door bijvoorbeeld patella luxatie of heupdysplasie. Bij lichtere vormen of ongeneesbare gewrichtsklachten zijn tegenwoordig middelen ter beschikking om het leven van uw hond aangenamer te maken. In dit artikel bespreken wij een aantal mogelijkheden om uw hond te helpen om minder last te hebben van gewrichtsklachten.

Veterinair voer

Bij honden met gewrichtsklachten kan speciaal veterinair voer helpen. In dit voer zitten speciale supplementen die o.a. ontstekingsremmend werken en helpen de gewrichten soepel te houden. Dit speciale veterinaire voer helpt bij honden met gewrichtsklachten de symptomen zoals stijfheid en pijn te bestrijden. Veterinair voer dient altijd alleen op advies van een dierenarts gegeven te worden. Als uw dierenarts veterinair voer aanbeveelt, is het aan te raden dit advies altijd op te volgen. U hoeft dit echter niet bij uw dierenarts zelf te halen. Er zijn vaak ook voordeligere alternatieven op internet te vinden, die minstens even goed zijn. Let er wel altijd op, dat het daadwerkelijk ‘veterinary diet’ voer is. Voer waarbij dit niet op de zak staat, voldoet simpelweg niet aan de eisen en zal met zekerheid niet even goed werken.

Wij bevelen Advance Veterinary Diet aan. Dit is een erkend veterinary diet hondenvoer van een uitstekende kwaliteit. Het is echter vaak wel net even voordeliger dan de bekende merken zoals Royal Canin Veterinary Diet.

Minder uitglijden

Voor honden met gewrichtsklachten is uitglijden met name erg slecht. Dit kan zijn door gladheid buiten, maar ook door een gladde vloer. U kunt uw hond hier echter met een aantal hulpmiddelen mee helpen. Er zijn speciale anti slip honden schoenen en sokken te krijgen, maar ook Paw Wax kan een oplossing bieden hiertegen.

Orthopedische hondenbedden

Lekker bijkomen op een orthopedisch hondenbed
Lekker bijkomen op een orthopedisch hondenbed

Net als bij mensen kunnen ook honden veel profijt hebben van een goed matras om op te slapen. Hiervoor zijn speciale orthopedische hondenbedden te krijgen. Als uw hond op een orthopedisch kussen ligt, zal dit naar zijn lichaam vormen en zo uw hond over zijn hele lichaam gelijkmatig ondersteunen. Daardoor komt er minder druk op de gewrichten te staan en kan uw hond echt tot rust komen. Dit vermindert pijnklachten en stijfheid.

Gewrichtsklachten voorkomen

In veel gevallen kunnen gewrichtsklachten ook voorkomen worden. U kunt gewrichtsklachten voorkomen door o.a. de volgende zaken rekening mee te houden:

  • Probeer bij de aanschaf van een pup erfelijkheid uit te sluiten door een pup te kopen waarbij ouderdieren getest zijn op voorkomende erfelijke gewrichtsaandoeningen.
  • Voorkom foute onnatuurlijke belasting van de gewrichten in de vorm van bijvoorbeeld traplopen en trekken aan de riem
  • Wees extra voorzichtig met jonge honden. Doe geen behendigheid en ga geen lange wandeling maken met een pup.
  • Geef uw hond supplementen om de gewrichten soepel, zoals b.v. MSM, Glucochondran, Glucosamine, Groenlipmossel en Gelatinaat. Het hondenvoer van Yourdog zitten dit soort supplementen standaard al in.
  • Maatregelen om gewrichtsklachten te bestrijden, kunnen in sommige gevallen ook preventief werken. Orthopedische hondenbedden en middelen om uw hond meer grip te geven op gladde ondergronden helpen ook om gewrichtsklachten te voorkomen.

Bovenstaande zijn slechts een aantal punten. Uiteraard zijn er nog meer manieren te bedenken om gewrichtsklachten te voorkomen. De belangrijkste boodschap om gewrichtsklachten te voorkomen is, wees voorzichtig met uw hond. Vooral bij jonge honden extra voorzichtig zijn. Het skelet van een hond is kwetsbaar en niet gemaakt op mensen zaken, zoals trappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *