Wat moet u weten als u gaat wandelen met uw hond

Wij krijgen vaak vragen over wandelen met de hond in het algemeen. Vragen als, kan ik beter een halsband of tuigje gebruiken? Wat moet ik doen als de hond trekt? In dit artikel tracht ik daarom een antwoord te geven op deze vragen en meer.

Wat u het beste kunt gebruiken om uw hond aan te lijnen

De meningen hierover verschillen. Sommige mensen zijn overtuigd van tuigjes, omdat men een halsband zielig vindt. Halsbanden zijn volgens sommigen slecht voor de nek van een hond. Anderen vinden juist weer, dat een tuig trekken aanmoedigt en dat dit daarom juist slecht is. Persoonlijk ben ik van mening, dat het weinig uitmaakt. Het belangrijkste is, dat uw hond leert niet te trekken aan de lijn. Trekken aan de lijn is erg slecht voor de gewrichten van uw hond en dient ten allen tijden voorkomen te worden. Als uw hond niet trekt, is een halsband net zo min zielig als een tuig. Mocht u hier moeite mee hebben, zou u eventueel een hulpmiddel hiervoor kunnen overwegen.

Als hulpmiddel tegen trekken kan ik u de Canny Collar aanbevelen. Hier heb ik persoonlijk erg goede ervaringen mee en eveneens veel tevreden reacties over gehoord. Mochten hulpmiddelen ook u niet helpen, adviseer ik u naar een hondenschool te gaan. Het is echt absoluut essentieel om te voorkomen, dat uw hond trekt.

Neem de tijd met het vertrekken met uw hond

Om fijn met uw hond te kunnen wandelen, is het belangrijk om met de juiste stemming het huis te verlaten. Neem daarom altijd de tijd met weg gaan. Laat de hond het liefst telkens rustig zitten voor u een stap verder gaat. Dat wil zeggen, laat uw hond zitten als u de halsband / het tuig om doet. Als uw hond inmiddels weer staat, laat deze dan opnieuw zitten voor u de deur open doet. Als uw hond dan wederom gaat staan, laat uw hond dan wederom zitten voor u de deur uit gaat. Laat vervolgens uw hond weer zitten om de deur rustig dicht te kunnen doen.

Hiermee forceert u zelfbeheersing bij uw hond. Vooral bij honden die neigen tot druk zijn, kan dit in het begin erg tijdrovend zijn. Doe vooral niets, als uw hond druk doet of zelfs tegen u opspringt. Wacht totdat uw hond rustig doet. Doet de hond vervolgens weer druk, stop dan meteen en wacht tot uw hond wederom rustig wordt. Negeer uw hond volledig terwijl u wacht. Dat wil zeggen, maak geen oogcontact, noem ze naam niet, doe alsof uw hond niet bestaat. Als u hier consequent in bent, zal dit steeds sneller gaan en zult u merken dat uw hond zich steeds sneller rustig gedraagt. Op termijn zal uw hond hier zeker rustiger van worden.

Leuk contact met andere honden!

Contact met andere honden kan erg leuk en ook goed zijn voor de ontwikkeling van uw hond. Probeer echter contact met andere honden te beperken tot enkel bij losloop gebieden. Aangelijnde honden kunnen territoriaal gedrag vertonen. Diezelfde hond zal, als hij losloopt, compleet ander gedrag vertonen. Voorkom daarom interactie met aangelijnde honden. Daarmee voorkomt u, dat uw hond negatieve ervaringen opdoet met andere honden. Dat voorkomt bij uw hond potentieel probleemgedrag.

Als u andere honden tegenkomt, kunt u het beste gewoon doorlopen en de andere hond negeren. Probeer zoveel mogelijk de aandacht van uw eigen hond te houden en uw hond met u mee te krijgen. Als dit erg moeilijk gaat en uw hond erg gefixeerd is op andere honden, kan een Gentle Leader een uitkomst zijn.

Een veel gemaakte fout hier is om een beloning te gebruiken om uw hond te lokken. Doe dit absoluut nooit. Dit werkt misschien in het begin erg goed, maar wat u zich moet realiseren is het volgende. Het fixeren op andere honden of dieren is niet wenselijk gedrag. Als u dan vervolgens een beloning geeft. Zal uw hond denken, dat het wel wenselijk is. Zo moedigt u uw hond juist aan om dit probleemgedrag verder te ontwikkelen.

Ditzelfde geldt ook voor als u egels, katten, konijnen of andere dieren tegenkomt.

Poep opruimen

Tot slot wil ik u als mede hondeneigenaar op het hart drukken om nooit poep van uw hond op straat of op de stoep achter te laten. Hondenpoep is een van de grootste ergernissen. Wij als hondenbezitters hebben de taak om te voorkomen dat dit onnodig overlast geeft. Met name biologische afbreekbare poepzakjes zijn hier een fijn hulpmiddel voor. Deze kunt u met inhoud en al gewoon in de GFT bak kwijt. Dat is wel zo milieuvriendelijk.

Heeft u zelf nog suggesties of loopt u tegen probleemgedrag aan met uw hond? Laat het dan weten in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *