Wat te doen tegen vuurwerk angst bij honden

De jaarwisseling komt er weer aan. Nog even lekker nagenieten van al het lekkers met de kerst en dan met een knal het nieuwe jaar in. Voor de meesten van ons is dit een heerlijke tijd. Echter voor uw hond is het vaak meer stress dan genieten. Soms leuke stress, gezellig allemaal leuke mensen over de vloer. Echter is het voor de meeste honden niet alleen maar leuk. Vuurwerk is voor bijna geen 1 hond leuk. Dit is elk jaar een terugkerend thema waar we veel vragen over krijgen. In dit artikel geven we u graag een paar tips om u hiermee op weg te helpen.

Steun uw hond, maar bevestig zijn angst voor vuurwerk niet

De meeste mensen zeggen altijd dat u angst bij uw hond moet negeren. Dat is niet helemaal juist. Dit betekend namelijk niet, dat u uw hond moet negeren als hij of zij bang is. Als uw hond bang is voor vuurwerk en steun bij u zoekt, is het natuurlijk wel erg hard om er niet voor uw hond te zijn. U verwacht immers ook, dat uw hond er voor u is als u hem nodig heeft. Uw hond is er ook niet mee geholpen als u er op dat moment niet voor hem bent. Het gevaar schuilt  er alleen in, dat u door hem te steunen zijn angst bevestigd.

Om uw hond te steunen zonder zijn angst te bevestigen, kunt u het beste het volgende doen. Als uw hond angstig probeert te schuilen bij u, probeer hem dan niet op schoot te laten, maar leg uw hand op hem en negeer hem verder. Vooral niet op een zachte toon dingen zeggen als ‘aaw gossie, ben je bang…’, daarmee bevestigd u namelijk zijn angst. Dus enkel en alleen een hand op uw hond leggen om hem te laten voelen dat u er voor hem bent. Verder de angst compleet negeren en rustig blijven. Laat u hond vooral zien, dat er niets om bang voor te zijn is. Reageer zelf zo kalm, rustig en normaal mogelijk.

Probeer uw hond te laten wennen aan vuurwerk

Het is ook een goed idee om te proberen uw hond de komende dagen alvast een beetje te laten wennen aan al het knallen. Hiervoor zijn speciale vuurwerk cd’s te krijgen. Deze kunt u af en toe zachtjes aanzetten en dan elke keer iets harder. Zo gaat uw hond geleidelijk door krijgen dat al die knallen eigenlijk helemaal niet zo eng zijn.

Hulpmiddelen tegen vuurwerk angst bij honden

Als uw hond erg veel last heeft van vuurwerk angst, kunt u ook overwegen hier hulpmiddelen voor aan te schaffen. Er zijn diverse middelen op de markt die uw hond kunnen helpen te relaxen. De beste hiervoor geef ik u graag enige uitleg over.

Adaptil tegen vuurwerk angst

Adaptil verdampers en Adapatil halsbanden helpen tegen stress bij honden. Dit product stoot een bepaald feromoon uit, die ook in het nest van jonge hondjes voorkomt. Dit feromoon ruiken wij mensen niet en merken we ook niets van. Voor een hond werkt dit kalmerend. Het geeft immers een beetje het gevoel alsof zijn mama over hem waakt.

Naast een verdamper en halsband zijn er van Adaptil ook kalmerende tabletten te krijgen. De tabletten kunnen in combinatie met de verdamper en halsband gegeven worden voor een versterkt effect. De tabletten zijn niet op feromoon basis. De tabletten bevatten natuurlijke stoffen die zorgen voor een kalmerend effect.

De tabletten werken erg snel, die dienen ongeveer 2 uur voor de stress situatie toegediend te worden. De verdamper en halsband hebben iets langer nodig. Een dag of enkele dagen van te voren mee beginnen is aan te raden.

Kalmerende tabletten

Naast de tabletten van Adaptil hebben ook enkele andere merken uitstekende kalmerende tabletten voor honden in het assortiment. Het meest populaire merk voor kalmerende tabletten is Sanal. Sanal heeft tabletten voor kleine honden en katten, maar ook grote honden.

Een hulpmiddel, geen medicijn tegen vuurwerk angst

Let wel, bovenstaande zijn hulpmiddelen tegen vuurwerk angst. Er bestaat helaas geen medicijn tegen vuurwerk angst bij honden. Als u de tips en de hulpmiddelen gebruikt om uw hond rustig te krijgen. Zou het probleem aardig opgelost moeten zijn. Als u desondanks alsnog een erg angstige hond heeft, is het aan te bevelen met uw hond naar een gedragsdeskundige te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *