Wat voor kam of borstel voor een hond

Een van de meest gestelde vragen is toch wel ‘Wat voor kam of borstel heb ik nodig voor mijn hond?’ In dit artikel geven we antwoord op deze vraag. Met een aantal simpele vragen kunnen we u helpen om het juiste vachttype te bepalen.

Heeft uw hond van nature kort haar op ze snuit?

 • Ja -> Ligt het haar strak op de huid en is het kort?
  • Ja -> Zie het kopje ‘Glad – korthaar’ voor meer info
  • Nee -> Heeft de vacht veel volume wolhaar en zachte dunne haartjes onder de bovenste laag vacht?
   • Ja -> Zie het kopje ‘Stokhaar’
   • Nee -> Zie het kopje ‘Half langhaar’
 • Nee -> Is uw hond een en al wol? Zoals b.v. een poedel?
  • Ja -> Zie het kopje ‘kroeshaar’
  • Nee -> Bestaat de bovenste laag vacht uit harde dikke ruw haartje?
   • Ja -> Zie het kopje ‘Ruw- of draadhaar’
   • Nee -> Zie het kopje ‘Langhaar met veel onderwol’

Glad – korthaar

Voorbeeld Korthaar, een Weimaramer
Voorbeeld glad – korthaar, een Weimaramer

Met glad of korthaar wordt bedoelt een hond met erg korte haren en een erg gladde vacht. De vacht bestaat uit 1 laag haren die glad op het lichaam ligt.

Denk hierbij aan rassen zoals b.v. korthaar Chihuahua, Weimaramer, Doberman, etc.

Voor honden met glad of kort haar, is relatief weinig verzorging nodig. Dit type hond verhaart het hele jaar door. Als het verharen toeneemt kunt u met een zachte nylon borstel de losse haren weg borstelen. Alleen zeer zachte borstels zijn aanbevolen. Anders loopt u het risico de gezonde haren aan te tasten. De kant met nylonharen van een eenvoudige dubbele borstel is hier bijvoorbeeld een erg geschikt middel voor.

Stokhaar

Voorbeeld lang stokhaar - Leonberger
Voorbeeld lang stokhaar – Leonberger

Met stokhaar wordt het volgende bedoelt. De vacht heeft een onder- en een bovenvacht. De ondervacht bestaat uit kleine dunne zachte haartjes. Dit worden wolharen genoemd. Daar doorheen groeit de bovenvacht bestaande uit langere stevigere haren. Deze langere stevigere haren bedekken de wolharen volledig. Dit wordt ook wel de dekvacht genoemd. Honden met stokhaar vervangen gewoonlijk in het voorjaar de ondervacht door verharen. De bovenvacht wordt gewoonlijk in de zomer en in het najaar vervangen door verharen.

Enkele voorbeelden van honden met stokhaar zijn Schotse Herdershonden, Duitse Herdershonden, Leonberger, Labrador Retreivers, Rottweilers, etc.

Bij kort stokhaar is weinig vachtverzorging nodig. Enkel af en toe met een harde borstel de losse wolharen onder de bovenvacht er uit borstelen voldoet. Deze borstel is daar uitermate geschikt voor.

Bij middel tot lang stokhaar is meer verzorging nodig. Dan dient minstens wekelijks de vacht uitgeborsteld te worden en gecontroleerd te worden op klitten. Om dit goed te doen kunt u het beste een slickerborstel gebruiken voor de klitten aan de oppervlakte van de vacht. Een borstel met rechte pennen voor klitten dieper gelegen in de vacht. De pennen kant van een eenvoudige dubbele borstel leent zich daar uitstekend. Een grove kam is handig om de vacht te kunnen controleren op klitten.

Half langhaar

Voorbeeld half langhaar - Cavalier King Charles Spaniel
Voorbeeld half langhaar – Cavalier King Charles Spaniel

Een hond met half langhaar verhaart het hele jaar door. Vooral de delen met langere haren klitten makkelijk. Daarom vereist dit vachttype vrijwel dagelijkse verzorging. De vacht bestaat uit zachte redelijk lange zijdeachtige haren. Honden met dit vachttype zijn o.a. Cocker Spaniels en Cavalier King Charles Spaniels.

Oppervlakkige klitten bij dit vachttype kunnen er met een slickerborstel makkelijk uitgeborsteld worden. Dieper gelegen klitten kunnen met een rechte pennenborstel en/of kam uit de vacht gehaald worden. Gebruik voor klitten in de dieper gelegen vacht uitsluitend de grove kant van de kam. De fijne kant is uitermate geschikt om de losse haren uit de delen van de hond met korter haar door te kammen.

Langhaar met veel onderwol

Voorbeeld langhaar met veel onderwol - Schapendoes
Voorbeeld langhaar met veel onderwol – Schapendoes

Een hond met langhaar en veel onderwol verhaart het hele jaar door. Dit type hond heeft een erg dikke vacht met erg lange haren. De lange haren in combinatie met veel onderwol houden veel vuil vast en klitten snel. Enkele voorbeelden van dit type hond zijn de Schapendoes, Briard en Bearded Collie.

Een hond met langhaar met veel onderwol heeft veel verzorging nodig. De hond verhaart het hele jaar door. Met name bij de poten wordt de vacht erg snel erg vies. Dagelijkse controle op klitten is vereist om de vacht goed te onderhouden.

Oppervlakkige klitten bij dit vachttype kunnen er met een slickerborstel makkelijk uitgeborsteld worden. Dieper gelegen klitten kunnen met een rechte pennenborstel en/of kam uit de vacht gehaald worden. Gebruik voor klitten in de dieper gelegen vacht uitsluitend de grove kant van de kam.

Ruw- of draadhaar

Voorbeeld ruw- of draadhaar - Ruwhaar Teckel
Voorbeeld ruw- of draadhaar – Ruwhaar Teckel

Met ruw- of draadhaar vacht wordt bedoelt een vacht met korte dikke harde ruwe haren. Enkele bekende voorbeelden met dit vachttype zijn Ruwhaar Teckel en Ruwhaar Jack Russel Terriër.

Dit vachttype blijft weinig vuil in hangen, klit vrijwel niet en verhaart ook erg weinig. De enige verzorging die hierbij van uzelf nodig is, de losse ondervacht er uit kammen of borstelen. Hiervoor is een kam of slickerborstel uitermate geschikt. De rest van de vachtverzorging voor dit type hond kunt u het beste door een gediplomeerde hondentrimster laten uitvoeren. De dekvacht van dit type hond dient er 3-4 keer per jaar uitgeplukt te worden. Dit niet doen kan huidproblemen veroorzaken. Als u hier ervaren in bent, kunt u het allicht ook zelf. Dan zijn vinger condooms en/of een trimmes wel heel fijn om te gebruiken.

Kroeshaar

Voorbeeld kroeshaar - Portugese Waterhond
Voorbeeld kroeshaar – Portugese Waterhond

Een hond met kroeshaar is een hond met over zijn hele lijf kleine krulletjes. Enkele bekende voorbeelden van honden met kroeshaar zijn de Poedel, Labradoodle en Portugese Waterhond.

Een hond met kroeshaar vereist niet heel veel verzorging van zijn baasje. Doordat de kleine krulletjes erg fijn zijn, kan vuil er moeilijk in komen en losse haren er moeilijk uitkomen. Om vervilten tegen te gaan dient u wel de vacht regelmatig met een grove kam door te kammen en met een slickerborstel uit te borstelen.

Slotwoord

In dit artikel wordt vrijwel alleen ingegaan op wat voor kammen en / of borstel u bij welk vachttype nodig heeft. Helaas houdt bij de meeste vachttypes de verzorging daar niet op. Enkele voorbeelden zijn, stokhaar vacht dient 2 tot 4 keer per jaar met een waterblazer de losse onderwol er uit geblazen te worden. Een hond met kroeshaar dient 8 tot 10 keer per jaar naar de trimsalon te gaan om in model geknipt te worden en zo nog meer voorbeelden.  Als u hier meer over wilt weten, kunt u altijd op dit bericht reageren met vragen hierover.

Tot slot nog een laatste suggestie. Als u moeite heeft met het verwijderen van klitten uit de vacht van uw hond, raden wij een ontklitspray aan. Dat is een absoluut wondermiddel. Met zo’n spray worden de haren heel zacht en breken ze makkelijk. Na het inspuiten van een klit met zo’n spray, kunt u de klit er met het grootste gemak uitborstelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *